Radnici Rudstroja traže poništenje privatizacije

Članovi sindikalne organizacije preduzeća „Rudstroj” Kakanj na sastanku sa predstavnicima Općine Kakanj prezentirali su probleme u radu ovog preduzeća i u okviru svojih zahtjeva zatražili pomoć općinskih službi u iznalaženju optimalnih rješenja.

Radnici Rudstroja ističu da razumiju da Općina nema nadležnosti u pogledu revizije privatizacije, zdravstvenog osiguranja i slično, ali da očekuju pomoć od Općine u smislu davanja uputa kome se obratiti i od koga tražiti aktivizam u rješavanju problema.

– Oni su došli da zatraže našu pomoć, naše mišljenje i sugestije, šta bismo mi mogli pomoći njima u prevazilaženju postojećeg stanja. Ovaj slučaj nije nadležnost Općinskog vijeća, sobzirom na vlasničku strukturu, jer je to privatno poduzeće, ali su zamolili da se upoznaju članovi Kolegija općinskog vijeća. Dogovorili smo se da upute zahtjev za organizaciju sastanka sa Kolegijem i mislim da ćemo organizirati taj sastanak – kaže Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj.

Sindikalci traže, između ostalog, poništenje privatizacije “Rudstroja”, krivičnu odgovornost osoba koje su dovele do trenutnog stanja, kao i krivičnu odgovornost osoba koje su, prema tvrdnjama radnika, stekle imovinsko-materijalnu korist od “Rudstroja”.

Naime, preduzeća poput “Rudstroja” ne mogu kroz tendersku proceduru dobiti poslove, jer imaju problema s izvršavanjem poreskih obaveza, ali traže da se pokrenu izmjene zakonskih rješenje u smislu da se omogući preduzećima koja su u fazi konsolidacije, učešće u tenderskim procedurama, kako bi ta preduzeća imala priliku dobiti poslove i tako osigurati izlazak iz krize.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close