Radmanović: Mi potežemo pitanje referenduma samo kada nas pritisnu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i visoki dužnosnik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je danas u Beogradu da su odnosi BiH i Srbije vrlo važni i da ih zato u cijelosti treba poboljšavati, te poručio “nastojat ćemo da ubuduće sarađujemo što više i što bolje”.

Fena

“Mislimo da ima načina da se to popravlja”, optimista je Radmanović u izjavi za agenciju Tanjug i medije u Republici Srpskoj.

Nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Radmanović je rekao da je u razgovoru bilo riječi o putu BiH i Srbije prema Evropskoj uniji, koji podrazumijeva i neka zajednička pitanja na kojima ubuduće treba sarađivati.

Nezaobilazne su, dodao je bile još dvije teme – aktualna situacija u Ukrajini, povodom koje, kako je naveo, ima sličnosti između stavova Bosne i Hercegovine i Srbije, ali ima i nekih malih razlika, kao i obilježavanje početka Prvog svjetskog rata, što je, smatra, vrlo važno i za BiH i za Srbiju.

Upitan o eventualnim šansama za referendum o nezavisnosti Republike Srpske, kao i o njegovim saznanjima kakav je stav službenog Beograda o tom pitanju, Radmanović je podsjetio da je Srbija potpisnik Daytonskog sporazuma i garant njegovog provođenja.

“Mi potežemo pitanje našeg samoopredjeljenja samo u situaciji kada nas pritisnu, kada hoće da nam otmu autonomiju koju sada imamo u BiH. Mislimo da tako i Srbija razmišlja. O referendumima se razgovara iz nekoliko razloga, od kojih je prvi da svi narodi na svijetu imaju pravo na referendum, pa ga niko ne može zabraniti ni srpskom narodu u BiH, odnosno RS…”, objasnio je Radmanović, uz napomenu da se u RS zalažu za striktno provođenje Daytona i da je to situacija u kojoj nisu potrebni referendumi.

Komentirajući činjenicu da Hrvatska nudi rješenje za BiH, on je istaknuo da Hrvatska sada snažnije stoji na stanovištu da se moraju poštovati prava hrvatskog naroda u BiH, što “neminovno ide i ka nekim novim organizacijama”.

“Prirodno svi Hrvati iz BiH imaju hrvatske pasoše i hrvatsko državljanstvo. Kažem prirodno, to se nije desilo sa Srbima i sa Srbijom. Samim tim, oni su sada i građani Evropske unije i onda hrvatski predstavnici u Evropskom parlamentu pokreću i to pitanje, smatraju se i njihovim predstavnicima tamo. Mislim da će se to intenzivirati nakon evropskih izbora ove godine”, kaže član Predsjedništva BiH.

Ukazujući na stavove pojedinih evropskih dužnosnika da treba posebnu pažnja posvetiti BiH i imati poseban pristup kako bi država “uhvatila korak s drugim zemljama Balkana na putu prema EU”, Radmanović je rekao da se ne zna kako će se to završiti, te da oni očekuju raspravu u toku ovog mjeseca na ministarskom nivou.

“Da vidimo hoće li će tu ideju o posebnom pristupu BiH prihvatiti sve evropske zemlje – nismo sigurno da je tako”, rekao je Radmanović, dodajući da smatra da je unutrašnje uređenje stvar dogovora u državi.

Nažalost, upozorio je on, ima jedan broj ljudi u Sarajevu koji se bave politikom, a koji misle da “treba prizvati intervencionizam… da će to onda donijeti rešenje”.

“Ja olično mislim da neće”, zaključuje Radmanović.

On odnos vlasti i opozicije u Republici Srpskoj pred opće izbore u BiH vidi kao “odnos vlasti i opozicije svugdje u svijetu”, konstatirajući da SNSD sa svojim koalicijskim partnerima osam godina neprikosnoveno vlada RS-om i da jedan broj opozicionih lidera ne vidi prostor za svoje djelovanje dok je tako, prenosi Tanjug.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close