Saudijska Arabija sve ateiste proglasila teroristima

Saudijska Arabija je uvela niz novih zakona kojima se ateisti definišu kao teroristi, navodi se u izvještaju Human Rights Watcha.

Kako prenosi HRT, ateisti, mirni demonstranti i oni koji se idu boriti u inostranstvo su se našli pod okriljem novih “antiterorističkih zakona”.

Novi zakoni su doneseni su uglavnom zbog borbe protiv rasta sve većeg broja Saudijca koji učestvuju u građanskom ratu u Siriji.

Nizom kraljevskih dekreta saudijski kralj Abdullah nastoji zauzdati sve oblike političkog nezadovoljstva i protesta koji bi mogli naštetiti javnom redu. Novi zakoni uglavnom su donijeti protiv sve većeg broja Saudijaca koji odlaze u građanski rat u Siriji te se vraćaju s novostečenim idejama o svrgavanju monarhije.

Prošlog mjeseca propis saudijskog ministarstva unutarnjih poslova definiše širok broj organizacija koje vlada smatra terorističkim organizacijama – uključujući Muslimansko bratstvo.

Jedna od novih odredbi ministarstva pod terorizmom smatra i dovođenje u pitanje temelja islamske vjere na kojima se temelji Saudijska Arabija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close