Jadranski plinovod ipak će ići kroz BiH

Jadransko-jonski plinovod (IAP), koji će se graditi od Splita do albanskog grada Fieri, definitivno bi trebao prolaziti i kroz Bosnu i Hercegovinu, saznaje “Dnevni avaz”.

Ovisili o Rusiji

Danas će na sastanku u Zagrebu, na koji je otputovala i delegacija “BH-Gasa”, biti predstavljeni i detalji najnovije studije izvodljivosti u kojoj će se naći i naša država. To nam je jučer potvrdio Mehmed Koldžo, predsjednik Nadzornog odbora ove državne firme.

Time će BiH, osim priključenja na IAP, automatski postati i dio megaprojekta Transjandranskog plinovoda (TAP), kojim će se jugoistok Evrope opskrbljivati plinom s područja Azerbejdžana. Namjera investitora, azerbejdžanskog “Shah Deniza II”, jeste da se projekti IAP i TAP razvijaju i grade istovremeno, a BiH će upravo preko IAP-a biti dio TAP-a.

Ako se situacija razvije u ovom smjeru, država će imati sigurnije i ekonomski isplativije snabdijevanja plinom te neće isključivo ovisiti o Rusiji, kao svih ovih godina.

Vraćeni u igru

Podsjećamo, energetska zajednica, čije su članice Albanija, Hrvatska, Moldavija, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Ukrajina i BiH, objavila je u septembru prošle godine na zvaničnoj internet-stranici dvije studije izvodljivosti u vezi s gradnjom IAP-a, u kojima je BiH u potpunosti zaobiđena. No, saznajemo da je naša država dobila drugu šansu, a već je ranije je dogovoreno da tranzit kroz BiH bude sagrađen u zaleđu Neuma.

– To se sada promijenilo. BiH je vraćena u igru. I ovaj plinovod, kako sada stvari stoje, definitivno će prolaziti kroz BiH. Planirano je da on ide iz Albanije do Crne Gore, pa preko BiH i Hrvatske – rekao nam je jučer Koldžo.

Jadransko-jonski plinovod (IAP) ukupne je dužine 540 kilometara. Prvi kubici plina trebali bi kroz IAP krenuti 2020. godine.


Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close