Visoko

Radionica za najmlađe u Zavičajnom muzeju u Visokom

Zavičajni muzej Visoko je u petak, 26.11.2021. godine imao izuzetnu čast i zadovoljstvo biti domaćin zabavne i edukativne radionice za najmlađe posjetioce iz visočkog vrtića. Na poziv o održavanju edukativno-krativne radionice rado se odazvala Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, na čelu sa Halimom Avdukić, direktoricom, i saradnicama-odgajateljicama koje su dovele dvije grupe predškolskog uzrasta na muzejsko druženje.

Planirane aktivnosti uključile su obilazak muzeja i tematsku radionicu u okviru koje muzejska građa inspiriše i podstiče sjećanja. Motivacija za izradu čestitki bila je fotografija iz vlastitog porodičnog albuma. U ugodnoj atmosferi muzejskog prostora mališani su razgovarali o uspomenama, o bakama/nanama/majkama, o Danu državnosti, o rođendanima, putovanjima, modi… Na osnovu toga nastale su predivne čestitke za Dan državnosti Bosne i Hercegovine u koje su mališani na kreativan i interesantan način utkali sjećanja na praznične dane sa svojim najmilijim.

Za radoznali dječiji duh, istraživanje i osmijeh zaslužne su izvrsne odgajateljice i volonterke projekta, a za kreativan i uspješan tok radionice zaslužna jeste Lejla Agić, dipl. psiholog – muzejska pedagogica Muzeja grada Zenice / Zenica City Museum.

Radionica je jedna od planiranih aktivnosti realizacije projekta digitalizacije muzejske građe –zaostavštine Marice Vojnović, koje se odvijaju pod pokroviteljstvom organizacije Balkan Museum Network i Federalnog ministarstva za nauku i obrazovanje.

Zavičajni muzej FB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close