-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Komšić prozvao ambasadoricu Francuske u BiH

Ja Vas molim, zamolite ih da ne govore, u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca, kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid”.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine prozvao je diplomatskog predstavnika Francuske u Bosni i Hercegovini. 

Govoreći na balkanskom integracionom forumu “Proširenje EU na zapadni Balkan – kako pronaći put iz zastoja”, koji se održao u hotelu CUE u Podgorici u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori i fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung, on se obratio diplomatama prisutnim na skupu.

“Imate kolege svoje ambasadore Francuske.

Ja Vas molim, zamolite ih da ne govore, u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca, kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid. 

Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno”, rekao je Komšić. 

Na svom profilu na Twitteru, Reuf Bajrović je uz ovaj snimak objavio da je ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini izjavila da su “sve tri strane u BiH polinile genocid”.

“Najmanje 10 ljudi čulo je kada je ona to rekla. 

Ambasadorica Francuske u BiH je Christine Toudic. 

Ona je akreditive predala 17. novembra prošle godine. Komšićeva izjava uslijedila je nakon kraće polemike s ambasadorom Francuske u Crnoj Gori Christianom Thimonierem. 
On je reagirao na Komšićeve stavove da kupovina francuskih aviona u Hrvatskoj znači i podršku Pariza zagrebu u realiziranju hrvatskih interesa u reformama u BiH, posebno Izbornog zakona.
“Predsjednik Emmanuel Macron, naravno odličan posao – dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutarnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost”, kazao je Komšić.
Thimonier je u svojoj reakciji, između ostalog, kazao kako oni (Francuska) očekuju da BiH bude članica Evropske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” (NATO, op. a.) te da se ne radi samo o prodaji aviona. 
Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu BiH.
“Ambasadore, ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna zemlja pri pokretanju intervencije. SAD nisu htjele da krenu bez Francuske u intervenciju i zaustavljanje rata u BiH. Ali, to je bilo, ambasadore. Nekad bilo. Danas je nešto drugo”, uzvratio je Komšić i pomenuo ambasadoricu Francuske u BiH. 
“Dakle, ono je bilo jedno vrijeme. 
A sjećamo se mi vremena i par godina prije toga i dolaska predsjednika Francuske, gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sva zahvalnost, šta god treba je za predsjednika Jacquesa Chiraca. Ali se sjećamo i Mitterranda. Jedno vrijeme, drugo vrijeme, možda je danas neko treće vrijeme? Ali stvari stoje tako”, replicirao je Komšić.

Politicki

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close