Putarine u FBiH najskuplje u regionu

Izgradnju novih infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini, redovno prate i nove cijene. Vlada Federacije je nedavno ponovo povećala cijenu putarine za korištenje 45 kilometara autoputa. Time je vožnja autocestom u FBiH postala najskuplja u regionu. I dok vozači negoduju, iz JP Autoceste su od ovog novca krenuli u izgradnju LOT – a 3 Sarajevske zaobilaznice

Dionicom od 45 kilometara svakog dana prođu na desetine hiljada vozila. Cijena naknade za korištenje prve kategorije vozila iznosi 5,40 feninga u samo jednom pravcu. Vozači koji ovu dionicu koriste svaki dan, mjesečno izdvajaju 240 KM.

Za četvrtu kategoriju vozila prolazak i povratak kroz Jošanicu košta 21,60 feninga. Cijene nisu usklađene sa našim standardima, negoduju vozači.

Javno preduzeće Autoceste nedavno je prihvatilo dvije ponude za izgradnju LOT – a 3 Sarajevske zaobilaznice. Kako je kazao za TVSA Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH – „Mi očekujemo i povećanje prihoda, s druge strane obezbijedili smo iz vlastihih prihoda izgradnju Sarajevske zaobilaznice.“

Izgradnjom Sarajevske zaobilaznice, gužve na ulazu u Sarajevo bit će potpuno izbjegnute. Tu će  najviše profitirari vozači. Plaćanje je normalno, a na kraju će svi dobiti. S druge strane bit će rasterćena privreda, dodaje Karić.

Do kraja naredne godine Bosna i Hercegovina će imati 100 kilometara autoputa. Sarajevska zaobilaznica bi trebala biti završena do maja 2014 godine.

TVSA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close