Kasni objava imena onih što kradu državu

Sporost u usvajanju izmjena Zakona o indirektnom oporezivanju BiH koje omogućuju objavu imena dužnika za PDV pokazuje da se nadležnim institucijama u državi ne žuri da javnost sazna ko potkrada tu istu državu, smatraju poslanici bh. parlamenta, ali i ekonomisti.

Izmjene ovog zakona radi omogućavanja objave identiteta dužnika i smanjenja zateznih kamata, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) usvojio je još počektom februara ove godine, Vijeće ministara ih je odobrilo tek pet mjeseci kasnije, a poslanici procjenjuju da na snagu neće stupiti prije oktobra, kada bi se mogle naći u parlamentu i biti usvojene.

IZ UIO kažu da su trenutna dugovanja po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a 272 miliona KM i ovaj dug je u procesu prinudne naplate. Podsjećaju da je Uprava radi veće transparentnosti i boljeg izmirenja obaveza još prošle godine predložila izmjene Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

“Objavljivanje imena omogućilo bi javnu identifikaciju svih onih obveznika koji imaju dugove i bolju saradnju i razmjenu informacija sa drugim agencijama u BiH. Svi koji uredno izmiruju svoje obaveze trebalo bi da znaju ko su u BiH obveznici koji neuredno ili nikako ne izmiruju obaveze i to iz razloga što postoji mogućnost da dođu i u međusobnu poslovnu saradnju”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH, napominjući da je od početka primjene Zakona o inidrektnom oprezivanju u BiH do danas ukupan dug za PDV iznosio 752 miliona KM.

Borislav Bojić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, smatra da je cijela procedura izmjena ovog zakona, da je bilo političke volje, mogla biti završena za 15 dana.

“Neprihvatljivo je odgađanje i odugovlačenje objave imena onih koji konstantno ne izmiruju obaveze za PDV”, ocijenio je Bojić, a njegov drugi zamjenik u Komisiji Dragan Vrankić kašnjenje u ovom slučaju smatra besmislenim.

“Neko je dužan za PDV i krade, a mi ga štitimo skrivanjem njegovog identieta, što nema nikakvog smisla. Jedan od razloga za ovu sporost je i povezanost politike i nekih poduzetnika koji godinama nekažnjeno duguju milione, kao što je slučaj sa ‘Lijanovićima’, o čemu traje i istrage”, rekao je Vrankić, koji je ubijeđen da bi otkrivanje dužnika pomogla da javnost stekne pravu sliku o “biznismenima koji se zaklinju u državu, a zapravo je bezočno kradu”.

Objava imena dužnika, ističe Vrankić, pomogla bi i poslovnim subjektima koji su planirali saradnju sa firmama čiji vlasnici ne izmiruju obaveze državi i time u rizičnu situaciju dovode svoje poslovne partnere.

Emir Kabil, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma, vjeruje da će parlament BiH usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, jer “BiH nije u situaciji da odugovlači rješavanje ovog problema kad imamo slabije punjenje budžeta”.

Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kaže da je sporost institucija u BiH jedna od ključnih primjedaba privrede.

“Nenormalno je da se ikada pravno štitilo prekršioce Zakona o indirekntom oporezivanju. Nepodnošljiva je sporost institucija u konačnoj objavi imena tih što krše zakon i tako ih se i dalje čuva u povlaštenom položaju”, ocijeno je Gavran.

Manje kamate

Predložene izmjene Zakona o indirektnom oporezivanju BiH podrazumijevaju i smanjenje zatezne kamate sa 0,06 na 0,04 odsto. U UIO BiH ističu da su od 2006. godine obračunali ukupno 56 miliona KM zateznih kamata, a do sada ih je naplaćeno 41 milion KM.

“Kako bi izašla u susret priverdi u BiH i teškoj privrednoj situaciji, UIO je predložila da se kamate smanje na 0,04 odsto svakog dana zakašnjenja i da se smanji naknadni teret prinude sa 10 na pet odsto koji se naplaćuje čim neko ne uplati obavezu na vrijeme. Na ovaj bi način privreda bila manje opterećena”, naglasio je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close