Put za ozdravljenje firmi u FBiH opterećenih dugovima

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava je put za ozdravljenje nekih firmi opterećenih dugovima – izjavio je jučer u Sarajevu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Prijedlog tog zakona jučer je odobrio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.  Trhulj je kazao da je zakon u članu jedan definisao da se radi o svim privrednim društvima u Federaciji BiH koji podnesu zahtjev bez obzira da li se radi o sto posto državnom vlasništvu, mješovitom vlasništvu privatnog kapitala i države ili o sto posto privatnom vlasništvu.

“Tokom diskusije par poslanika su insistirali da se u takav jedan program ne uključuju privatne firme. Međutim, mi nismo Vlada  državnih firmi, nekih ustanova, nego svih privrednih društava, tako da smatram da je dobro to što je usvojeno da je to zakon za sva privredna društva bez obzira na strukturu vlasništva”, izjavio jeTrhulj novinarima.

Konkrentno o imenima firmi, po njegovim riječima, ne može se govoriti.

“Stanje u privredi je veoma teško i mnogim firmama treba pomoći. Mi smo ponudili jedno od rješenja koje će koristiti, ne ovoj vladi, nego vladama koje dolaze jer ćeotvoriti prostor da se pomogne privednim društvima da ona koja mogu da ozdrave, a ona koje ne mogu odu u stečaj i da se u periodu od naredne tri ipo godine pokuša raščistiti stanje”, dodao je Trhulj.

Napomenuo je da je to ujedno i jedan od načina da se zaustavi akumulacija dugova.

“Danas iz različitih razloga, vrlo često zbog socijalnog mira, firme, koje prave u kontunuitetu dugove prema državi i prema radnicima, i dalje egzistiraju. U zakonu je jasno rečeno da firma koja u zadnje tri godine negativno posluje, firma koja neizmiruje svoje obaveze prema državi i povjeriocima, mora da podnese zahtjev i ukoliko se prihvati odluka o konsolidaciji, ona u roku od 60 dana mora da počne izmirivati tekuće obaveze prema državi, a vrši se konsolidacija dugova. Ukoliko ne podnese zahtjev morat će ići u stečaj”, pojasnio je Trhulj.

Dodao je da je to jedan od načina da se u prelaznom periodu koji traje minumum 3,5 godine pokuša sanirati stanje na način da firme koje mogu ozdrave, odnosno da u suprotnom idu u stečaj.

Trhulj je danas zajedno sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem uručio rješenja predstavnicima 15 firmi o povoljnim kreditnim sredstvima u visini od 3.525.000 KM.

“Ovakvim programima koje smo danas promovirali želimo da potaknemo zdrave i dobre firme da u tom procesu od tri ipo godine preuzimaju radnike iz firmi koje budu u stečaju”, dodao je Trhulj.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close