Pucanj iz topa: Ramazanska tradicija duža od 100 godina

Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik, svake ramazanske večeri označava vrijeme iftara – kraj cjelodnevnog posta muslimana. Ramazanski top posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka.

Žuta tabija posebno je zanimljiva najmlađim bosanskohercegovačkim građanima, koji sa velikom radoznalošću čekaju pucanj iz topa.

Od ove godine pravi top

U odnosu na protekle godine, Žuta tabija je ove godine u nešto drugačijem izdanju, dovezen je novi, pravi top umjesto kojeg je prethodnih godina bila improvizacija topa.

Pucanj iz topa iznad Sarajeva tradicija je bosanskih muslimana stara više od stotinu godina, koja je za vrijeme vladavine prethodnog političkog režima bila prekinuta, ali je početkom 90-tih godina prošlog vijeka ponovo oživjela i njeguje se i danas.

Postači tvrde da je poseban užitak iftariti se sa mjesta odakle puca top i na taj način označava kraj posta.

Tobdžija Smajil Krivić, obučen u staru bosanski nošnju, ovim poslom se bavi od 1997. godine. Posao tobdžije preuzeo je od muvekita Sahat kule.

“Tradicija topa koji označava vrijeme iftara datira još od početka prošlog vijeka i perioda Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata i dolaska komunista, paljenje topa bilo je zabranjeno. No, odmah nakon rata, 1997. godine, top se počeo ponovo oglašavati sa Žute tabije”, pojasnio je Krivić.

Tobdžija Krivić se bavi jednim od najodgovornijih poslova za vrijeme ramazana – zaslužan je što građani Sarajeva svaku večer znaju tačno vrijeme iftara.Top-ramazan 2

Kandilji na džamijama čekaju zvuk topa

“Nekada ranije je bio, za vrijeme bivše Jugoslavije, zatim je ukinuto tokom rata, pa se ponovo aktiviralo uz pomoć nekoliko entuzijasta. Sa ovog mjesta se vidi veliki broj džamija, munara i svi čekaju zvuk topa kako bi upalili kandilje na džamijama”, pojasnio je Krivić za AA.

Tobdžija Krivić već ustaljenim ritmom dolazi na Žutu tabiju, 20 minuta prije iftara, kako bi obavio sve pripreme i provjere. Kada su topovska cijev, barutno punjenje, fitilji i upaljači spremni, on gleda na sat i čeka da kazaljke dođu na svoje mjesto. A, zatim se čuje prasak, zablješti svijetleća ruža na nebu iznad Sarajeva, pale se kandilji na džamijama i na radost postača počinje iftar.

“Danas ovo mjesto nije jedino sa kojeg se označava kraj posta. Ima nekoliko mjesta u Sarajevu gdje se uz pomoć topa označava kraj posta, a sada je krenula i opština Ilidža”, pojasnio je Krivić.

Radost za mališane

Krivić otrkiva da uživa u svom 17-godišnjem radu, ali i da mu sreću predstavljaju djeca koja, posebno u ramazanu, dolaze na Žutu tabiju da gledaju pucanj iz topa.

“Ovo je za djecu prava radost, oni su oduševljeni što su prisustvovali paljenju topa večeras. Mislim da ne postoji mjesto na svijetu gdje je moguće iftariti uz ovakav pogled i omrsiti se u sam trenutak početka iftara”, pojasnio je Krivić.

Veliki broj Sarajlija ali i stranih turista dolaze na Žutu tabiju kako bi se iftarili i uživali u ramazanskim blagodatima.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close