-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Prvi rezultati: Vučićev SNS uvjerljivo pobijedio na izborima u Srbiji, opozicija slavi uspjeh bojkota

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ubjedljivo vodi na paralementarnim izborima u Srbiji, prema prvim nezvaničnim informacijama koje objavljuju beogradski mediji pozivajući se na podatke iz stranačkih tabora i istraživanja agencija.

Dakle, prema nezvaničnim podacima, Srpska napredna stranka je osvojila oko 63% glasova. Socijalistička partija Srbije ih slijedi sa 10,5 posto, dok SPAS trenutno ima oko 4 posto glasova.

Kako su i pokazala ranija istraživanja javnog mišljenja, lista naprednjaka “Aleksandar Vučić- za našu decu”, te nekoliko manjih stranaka koje su se pridružile SNS-u u koaliciji, favoriti su glasača koji su izašli na izbore.

Brojni analitičari smatraju kako je Aleksandar Vučić na ovim izborima uspio da “uništi politički život Srbije” što se nadovezuje na tezu njemačkih medija da Srbija ide ka jednopartijskom sistemu.

Također prema nezvaničnim informacijama glasalo je nešto manje od polovine upisanih birača, ali vladajući SNS od početka računa na natpolovičnu većinu. Prema prvim procjenama, ovo su izbori s najmanjom izlaznošću u protekle tri decenije u Srbiji.

Poslije SNS-a, podršku glasača dobili su i socijalisti Ivice Dačića, lidera SPS-a, a potom i Srpski patriotski savez (SPAS) nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca i predsjednika općine Novi Beograd Aleksandra Šapića. Pokret slobodnih građana (PSG) glumca Sergeja Trifunovića se nada da će prebaciti cenzus, ali prema prvim rezultatima to će biti teško.

Lider “Saveza za Srbiju” Dragan Đilas smatra da je bojkot opozicije u Srbiji postigao uspjeh, a da je današnji dan dodatno ogolio režim u Srbiji i pokazao da to građani ne podržavaju.

Pravo glasa na današnjim parlamentarnim izborima u Srbiji imalo je ukupno 6.584.376 birača koji su mogli glasati na 8.433 birača mjesta.

S obzirom na epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, na svim biračkim mjestima većinom su se nosile maske i rukavice, iako posmatračka misija Crta navodi da je u poslijepodnevnim satima zabilježeno kako su se članovi biračkih odbora i birači manje pridržavali propisanih mjera.

Birači u Srbiji danas su imali priliku glasati za izbor 250 zastupnika, a za mandate se bori 21 izborna lista.

Podsjetimo, parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su prvo 26. aprila, ali su pomjereni zbog pandemije koronavirusa.

Današnje izbore pratilo je više od 3.400 posmatrača, od čega 3.341 domaći i 111 inozemnih. Republičko izborno povjerenstvo (RIK) konačne rezultate izbora trebalo bi objaviti najkasnije 96 sati od završetka izbora, to jest do 25. juna u 20 sati.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close