Prvi put BiH: U Kaknju uskoro registracija firme od kuće

Ukoliko se odlučite firmu ili neku drugu pravnu djelatnost registrovati na području općine Kakanj, to ćete uskoro moći uraditi od kuće, putem posebne web stranice, koju je općina izradila za potecijalne investitore.

Portparol Općine Kakanj Evelin Memić rekao je za bh. novinsku agenciju Patria kako je općinska administracija na čelu sa načelnikom Nerminom Mandrom u posljednje dvije godine maksimalno pojednostavila proceduru registracije firme u Kaknju, uvela niz pogodnosti za investitore, a sada je otišla i korak dalje – pokreću web stranicu putem koje će investitor firmu moći registrovati od kuće, što će mu uštedjeti vrijeme i novac.

Web stranica će biti prevedena na nekoliko svjetskih jezika.

Pogodnosti koje Kakanjci nude novim investitorima privukli su samo u godinu dana više od 70 miliona novih investicija.

Tako, ukoliko se odlučite investirati u Kakanj, općinske vlasti će vam vratiti novac od rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. A, oslobodit će vas i od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade za čak narednih pet godina.
Umanjit će vam i općinske takse, neke u potpunosti a neke značajno smanjiti. Općinski službenici za ivestitora skoro u cijelosti obavljau administrativni dio oko registracije firme.

– Praktično, sav administrativni dio obave naši službenici, investitor treba da dođe samo kod notara i da potpiše ugovore – kaže Memić.

Kakanj je, uz Tešanja i Goražde, ali i nekoliko drugih općina, lokalna zajednica koja u BiH bilježi najbrži rast, sa porastom od čak 50 % općinskog budžeta u samo dvije godine, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close