Prvi potez nove vlasti Tuzlanskog kantona – povećanje svojih plata

Tuzlanski kanton je završio formiranje nove vlasti, koja je odmah krenula na posao. Prvi potez novih ministara i zastupnika bio je – da sebi povećaju plaće! Doduše, donijeli su i odluku da kanton kreditno zaduže. Tako je četiri mjeseca nakon izbora Tuzla dočekala ono što je najavljivano kao promjene.

Premijer Bego Gutić priznaje da u prve dvije godine mandata neće biti konkretnih rezultata. “U trećoj i četvrtoj godini očekujem da imamo lagani privredni rast i pad nezaposlenosti“, kazao je on

 

Prvi korak aktuelne vlasti je kreditno zaduženje od 20 miliona maraka, koje bi trebalo sanirati dio od 100 miliona maraka akumuliranog deficita u kantonalnom budžetu. Taj novac će biti usmjeren i za povećanje plaća i paušala skupštinskim zastupnicima. Proceduru je pokrenuo predsjednik Skupšine i predsjednik Administrativne komisije Senad Alić, što potvrđuje i zapisnik sa sjednice Kolegija Skupštine.

 

“Odluka je izmijenjena od mjeseca januara i očekujemo izradu zakona o plaćama na prostoru TK-a“, kaže Alić.

 

Bivši član Administrativne komisije Skupštine TK-a Admir Terzić ističe kako Administrativna komisija donijela odluku kojom je povećala osnovicu za obračun plaća sa 591 na 760 maraka.

 

“To je gotovo 30 posto“, tvrdi on, dodajući kako je to neodgovorno “u momentu kad su radnici na ulicama, kad se zaposlenicima ne plaćaju naknade, kad nema deterdženta za čišćenje škola“.

Autor: Federalna.ba/ Tuzlanski.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close