Prvi dan jeseni: Na planinama pao snijeg, zabilježeni prvi minusi

Jesen je nastupila u noći sa ponedjeljka na utorak, u 4:15 sati, a jutros je na Bjelašnici osvanuo i prvi snijeg uz temperaturu od -3 stepena. Snijega je bilo i na Jahorini i Vlašiću.

Autor: FENA

Jesen je nastupila u noći sa ponedjeljka na utorak, u 4.29 sati, a na olimpijskoj planini Bjelašnici jutros je osvanuo i prvi snijeg.

-Jutros je na vrhu Bjelašnice gdje imamo meteorološku stanicu registriran snijeg. Visina snježnog prekrivača na vrhu Bjelašnice iznosi četiri centimetra. Na ostalim planinama u BiH nemamo meteorološke stanice tako da ne možemo reći da li ima ili nema snijega, kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Tokom sutrašnjeg dana u većem dijelu BiH bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura će se kretati od 3 do 8 stepeni, a maksimalna dnevna od 20 do 24 stepena, s tim da prijepodne u Bosni u kotlinama i duž riječnih tokova može da bude magle i sumaglice, kazao je Zulum.

U četvrtak očekuje se ponovno naoblačenje s padavinama, pogotovo u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, a poslijepodne moguće su padavine i u ostalim predjelima BiH.

Jutarnje temperature trebale bi da budu nešto malo veće, od 7 do 12 stepeni, a maksimalne dnevne do 22 stepena.

U petak će biti pretežno oblačno vrijeme i u jutarnjim satima ponovno se mogu očekivati magla i sumaglica u Bosni, a što se tiče padavina one se očekuju u većem dijelu BiH.

Krajem sedmice se očekuje nešto stabilnije vrijeme, uz umjerenu oblačnost. U Bosni ponovno su mogući sumaglica i magla u kotlinama i duž riječnih tokova, kazao je Zulum.

Prema njegovim riječima za dane vikenda moguće su padavine u centralnoj i sjevernoj Bosni.

U prvoj sedmici oktobra očekuje se stabilnije vrijeme uz umjerenu oblačnost. Maksimalne temperature u Bosni će se kretati oko 20 stepeni, a u Hercegovini oko 24 stepena, kazao je Zulum.

Jutros tačno u 4.29 sati za stanovnike sjeverne hemisfere nastupila je jesen koja će trajati do 21. decembra, kada će nastupiti zima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close