Amerikanci bombardirali položaje IS-a u Siriji

Napad je bio najavljen: SAD je započeo operaciju protiv terorističke milicije IS i u Siriji. Arapski saveznici sudjeluju u zračnim napadima. Sirijska vlada je po vlastitim navodima bila informirana o početku akcije.

Američka vojska i vojne snage partnerskih zemalja bombardirale su položaje ekstremista, potvrdio je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Zračni napadi (naslovna fotografija: borbeni zrakoplov tipa F22) počeli su u noći s ponedjeljka na utorak (22-23.9.). Naredbu o početku zračnih napada na položaje terorističke milicije “Islamska država” dao je osobno američki predsjednik Barack Obama, ujedno i vrhovni zapovjednik američke vojske.

Po informacijama lista “Washington Post” u operaciju su uključeni i arapski saveznici: Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrain. Oni su “punopravni sudionici” akcije, citira taj list jedan neimenovani izvor u redovima američke vojske. CNN je objavio da u operaciji sudjeluje i emirat Katar. Američki šef diplomacije John Kerry u posljednje je vrijeme pokušao pridobiti arapske države u borbi protiv IS-a.

Sirijska vlada je znala za napad

Sirijska vlada je po vlastitim navodima bila informirana od strane Washingtona o početku bombardiranja. Sjedinjene Američke Države su informirale sirijskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima (UN), potvrdilo je u Damasku sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pozivajući se na službenike američke vlade, list “New York Times” javlja da su se napadi koncentrirali na položaje IS-a u sjevernosirijskoj pokrajini Rakka, jednoj od glavnih utvrda radikalnih sunitskih ekstremista. Žitelji istoimenog grada na Twitteru javljaju o glasnim eksplozijama i vojnim zrakoplovima koji su u više navrata preletjeli Rakku. Sirijski promatrački ured za ljudska prava sa sjedištem u Londonu potvrdio je te navode. U napadima su, kako se javlja, ubijeni i ranjeni brojni borci IS-a.

Pripadnici IS-a u provinciji RakkaPripadnici IS-a u provinciji Rakka

Borbeni zrakoplovi i bespilotne letjelice

Napadi američkih snaga su “otvoreni” ispaljivanjem projektila Tomahawk a nastavljeni borbenim zrakoplovima, izjavio je jedan visokorangirani pripadnik američke vojske za TV-postaju CNN. “New York Times” piše da su korištene i bespilotne letjelice tipa “Predator” i “Reaper”. Ministarstvo obrane u Washingtonu za sada nije objavilo podatke o broju napada na položaje IS-a.

Obama je prije dva tjedna u obraćanju naciji najavio da će zračni napadi na ekstremiste IS-a biti prošireni i na Siriju. Početkom kolovoza Amerikanci su izveli prve zračne napade na radikalne borce u Iraku. U toj zemlji u međuvremenu je izvedeno oko 20 zračnih napada.

Krvavi građanski rat

Za razliku od Iraka gdje Amerikanci od nove vlade očekuju političku podršku za vojnu ofenzivu, u susjednoj Siriji se već preko tri godine vodi krvavi građanski rat. Dok američka vojska planira obuku “umjerenih” sirijskih pobunjenika te njihovu opskrbu oružjem, Barack Obama isključuje mogućnost suradnje s predsjednikom Bašarom al-Asadom.

SAD se nada da će obuka pobunjenika pomoći u borbi protiv ekstremista. Po procjenama CIA-e IS na raspolaganju ima i do 31.000 boraca. Promatrači u Washingtonu su jedinstveni u procjeni da će borba protiv IS-a potrajati dulje vrijeme. Čak je i Obama Amerikancima poručio da mogu očekivati dugotrajnu aciju. Do sada je on isključivao mogućnost slanja na teren naoružanih američkih trupa.

  • Autor jj/as (dpa, rtr, afp)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close