Prva liga FBiH kroz statističke podatke – Jedinstvo pratilo 10.600 navijača

Završen je jesenji dio prvenstva Prve lige Federacije BiH u takmičarskoj 2013/2014. Nakon 15 odigranih kola prvo mjesto na kraju prvog dijela zauzima NK “Jedinstvo” Bihać sa 36 osvojenih bodova.

Klub iz Bihaća je u prvom dijelu sezone ubilježio 11 pobjeda, tri neriješena rezultata te svega jedan poraz.

Igrači jesenjeg prvaka 22 puta su uspjeli zatresti protivničku mrežu, a najbolji strijelac ekipe je Uroš Stojanov sa 7 postignutih golova.

Mirza Hamzabegović, golman Jedinstva vlasnik je rekorda po broju primljenih golova. Naime, Hamzabegović je u 15 odigranih kola samo tri puta savladan, što ga čini najuspješnijim golmanom Prve lige FBiH, a uzimajući u obzir statističke podatke i najuspješnijim u prva tri ranga.

NK “Bratstvo” Gračanica tim je koji je postigao naviše pogodaka u jesenjem dijelu sezone (35), dok je NK “Troglav” Livno ekipa koja je najviše puta vadila loptu iz vlastite mreže.

Također, na tabeli “fair-play” vodeći je NK “Jedinstvo” sa 118.035 bodova, a posljednji je NK “Troglav” sa 102.068 bodova.

Prvi strijelac Prve lige FBiH nakon jesenjeg dijela prvenstva je Željko Malčić (NK “Gošk”), koji je postigao 11 golova, a slijede ga Mujić Muhamed (FK “Budućnost”) i Smajlović Damir (NK “Bratstvo”) sa po 10 postignutih zgoditaka.

NK “Bratstvo”, FK “Sloboda” i FK “Rudar” najbolji su timovi ove jeseni gledajući “tabelu-domaćin”. Bratstvo i Rudar sve domaće utakmice završili su pobjedama, dok je Sloboda na domaćem terenu pretrpila poraz u jednoj utakmici, FK “Rudar” ove jeseni na svom terenu nije primio ni jedan gol.

Najviše pobjeda gosti su ostvarili na gostovanjima kod Troglava i Iskre.

NK “Jedinstvo” ostvario je najviše pobjeda van Bihaća čak pet, dok su FK “Igman” i NK “Troglav” poraženi na svih osam gostujućih utakmica.

Najposjećeniji stadion ove jeseni je stadion NK “Jedinstva”. Bišćane je ove jeseni pratilo ukupno 10.600 gledalaca, dok je svega 660 gledalaca pratilo HNK “Čapljina” što je najmanji broj gledalaca po klubovima u Prvoj ligi FBiH.

prva-liga-gledatelji-2013

Najmlađu ekipu u ligi ima NK “Jedinstvo” sa prosjekom godina igrača 23,2 godine, dok najiskusnije igrače ima NK “Bratstvo” sa prosjekom od 26,4 godine. Najviše  mladih igrača nastupilo je u 14. kolu, kada je prosjek godina igrača bio 23,8.

Proljetni dio prvenstva u Prvoj ligi FBiH počinje 02.03.2014. godine, takmičarska sezona se završava 31.05.2014. godine.

prva-liga-domacin-gost-2013

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close