Provjere s Italijom, Kanadom, Srbijom…

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine imat će provjere protiv vrhunskih rivala u pripremnom periodu uoči nastupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine u Ukrajini.

Kako nam je jučer potvrdio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, dogovorene su pripremne utakmice naših seniora protiv šest selekcija na dva turnira – prvi će početi 18. jula u Sarajevu, drugi 1. avgusta u Italiji.

Jaki rivali

U naš glavni grad stižu Crna Gora, Italija i Njemačka, dok nas u Torinu očekuju, osim domaćih “Azura”, još Kanada i Srbija.

– Siguran sam da nismo mogli naći atraktivnije selekcije za turnir u Sarajevu s obzirom na to da evropske reprezentacije koje će igrati Svjetsko prvenstvo kasnije počinju s pripremama i nije ih bilo moguće uklopiti u ovaj termin.

U konsultacijama s našim selektorom te gostujućim selekcijama odlučit ćemo da li organizirati turnir po klasičnom kup-sistemu, polufinala i finala, ili odigrati tri kola svako sa svakim – kaže Mahmutović.

Start 1. jula

Prema njegovim riječima, zbog masovnih demonstracija u Sarajevu prolongirano je predstavljanje novog selektora Duška Ivanovića, a novi termin bit će određen naknadno.

Prvobitno je bilo planirano da trofejni crnogorski stručnjak, koji je prošlog mjeseca imenovan za novog kormilara bh. tima, u Sarajevo doputuje 14. februara.

Pripreme naših najboljih košarkaša pred nastup u kvalifikacijama trebale bi početi 1. jula okupljanjem u Sarajevu.

Velika Britanija i Island

Bh. košarkaši će u kvalifikacionoj grupi A odigrati ukupno četiri utakmice protiv Velike Britanije i Islanda. Susreti će biti igrani između 13. i 27. avgusta.

Na Evropsko prvenstvo iduće godine u Ukrajini plasirat će se sedam pobjednika grupa i šest najboljih drugoplasiranih selekcija.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close