EKSKLUZIVNO: Prepiska SBB-ovih internet komentatora procurila u javnost

Radončić „spinuje“ javnost putem interneta

SUTRA.BA iz izvora bliskog SBB-u saznaje da ova stranka već duže vremena ima organizovanu web agenturu čiji je zadatak da „spinuje“ javnost putem komentara na informativnim portalima i društvenim mrežama, a sve u cilju stvaranja lažne slike o masovnoj podršci građana idejama i stavovima koje zastupa SBB i njen predsjednik Fahrudin Radončić.

1/10

Piše: SUTRA.BA

Prema informacija koje smo dobili od člana grupe za internet propagandu, Omer Čevra, glasnogovornik SBB BiH i Mirza Ustamujić, zastupnik ove stranke u predstavničkom domu Parlamenta FBiH rukovode cjelokupnom web agenturom zajedno sa kantonalnim koordinatorima koji brinu agenturi na terenu.

Uključite se na Klix, dobijat ćete linkove i komentare koje treba lijepiti

Dio prepiske koji nam je dostavljen svjedoči o uhodanoj „šemi“ organizacije web agenture i njihovog načina rada, koji se svodi na slijedeće: Čevra dobija informacije i stavove iz „vrha stranke“, zanimljive linkove i komentare proslijeđuje koorinatorima i agenturi na terenu, agentura putem različitih profila piše komentare prema utvrđenoj “matrici”.

Mirza Ustamujić: “Komunikaciju sa Vama će preuzeti Omer Čevra i davati konkretne instrukcije i zaduženja, dobijat ćete linkove i komentare koje treba lijepiti. Lijepite to kod sebe i kod svih ostalih, na stranice sbb. Uključite se na klix, na sve vijesti… JAKO BITNO – PODRŽAVAJTE pozitivne komentare sa lajkovima sa strane. PRATITE OMERA I KLIX, GDJE SE RAT VODI“

„Ugušiti“ Facebook stranicu „Tražimo ostavku ministra nesigurnosti Fahrudina Radončića“

Prema dostupnoj prepisci ove grupe za propagandu, posebnu pažnju su usmjerili na Facebook stranicu „Tražimo ostavku ministra nesigurnosti Fahrudina Radončića“ koja svakim danom bilježi sve veću podršku građana.

Mirza Ustamujić: “Ovdje lijepite link na svaku vijest, jedno iza drugog, zatvorit cemo administratore da ne mogu pobrisati. Počnite lijepiti u 14:30, otvarajte nove postove.”, dok u drugoj instrukciji naglašava:  “Na sve stranice. Jedan admin to ne može stići vrisati… Samo ćemo ih zasuti.”

Osim objave „podobnih“ linkova, ova grupa je pokušala i ugasiti navedenu stranicu čemu svjedoči izjava Haruna Čustovića, inače člana Izvršnog odbora Foruma mladih SBB Goražde.

„Samo da ovo napišem, pokušao sam oboriti sinoć FB page što traži ostavku ministra Radončića i uspio sam, ali se nakon par minuta opet pojavila, dodjeljen joj u link neki broj tako da joj se opet može pristupiti.“


Ko “spinuje” javnost?

Iz konverzacije je vidljivo da aktivno učešće i pristup ovoj grupi osim Čevre i Ustamujića imaju Numan Mujović, član Izvršnog odbora Foruma mladih SBB Stari Grad Sarajevo, Muamer Jusufović, kandidat SBB-a na proteklim lokalnim izborima za OV Konjic, Harun Čustović, član Izvršnog odbora Foruma mladih SBB Goražde, Admir Karović, kandidat SBB-a na proteklim lokalnim izborima za OV Stari Grad Sarajevo,  Ammna Redžić i Sena Dizdarević-Topalović, dok naš izvor tvrdi da aktivno učešće u propagandnim aktivnostima SBB-a imaju i Sanjin Manjo, sekretar SBB Centar Sarajevo, Damir Abdagić, sekretar SBB Bihać, Naser Rujanac, predsjednik Foruma mladih SBB Donji Vakuf, Mahir Nurkanović, član Izvršnog odbora SBB Tuzlanskog kantona i Belma Fejzić, sekretar SBB Zenica.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close