Protivnici eura se pripremaju za evropske izbore

U maju se održavaju izbori za Evropski parlament. Političke partije već počinju predizborne kampanje za izbore kojima Evropljani ne pridaju veliki značaj. Ipak, neki bi od toga mogli profitirati.

DW.DE

Protivnici eura iz stranke “Alternativa za Njemačku” (AfD) su pred evropske izbore dobili novu pokretačku snagu. Predsjednik stranke Bernd Lucke je početkom sedmice u Berlinu ponosno predstavio novog člana stranke, bivšeg predsjednika Saveznog udruženja industrije (BDI) Hans-Olafa Henkela. Henkel je poznati njemački menadžer, politički publicista i profesor na Univerzitetu u Mannheimu (Međunarodni menadžment).

Henkel bi na kongresu stranke, koji se 25. januara održava u Aschafenburgu, trebao biti postavljen na listu kandidata te stranke za evropski parlament. Kao nosilac liste, bar je tako predviđeno, trebao bi biti imenovan profesor Lucke.

Hans-Olaf Henkel, novi član AfD-a Hans-Olaf Henkel, novi član AfD-a

AfD ulaže velike nade u evropske izbore koji se održavaju 25. maja. Želja AfD-a je ukidanje zajedničke evropske valute. Lucke ( na naslovnoj fotografiji) i njegovi istomišljenici se ne predaju. Stalno navode da su zajednička valuta euro i mjere za njen spas, opasnost za blagostanje u Njemačkoj.

Profit od male izlaznosti na izbore

Stranka “Alternativa za Njemačku” na posljednjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj nije uspjela preći izborni prag od pet posto i tako uzeti mjesto u parlamentu. Kada je riječ o evropskim izborima, radi se o pragu koji iznosi samo tri posto. Demoskop iz „TNS Emnid“, Klaus-Peter Schöppner, kaže da „Alternativa za Njemačku“ ima šansu . Začuđujuće je što je AfD nakon parlamentarnih izbora nestao sa javne scene i što još uvijek može osvojiti znatan broj glasova birača. Naime, prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, koje je izvršio institut „Forsa“, kritičari eura trenutno mogu računati na četiri posto glasova birača.

Predizborna kampanja za evropske izbore bi mogla podstaknuti interes građana za AfD-om. „Moguće je da se tematiziranjem evropskih izbora građani ponovo sjete AfD-a i da ga biraju. Međutim, to je samo pretpostavka“, izjavio je Schöppner za agenciju Reuters. Fenomen je da su protivnici eura bez obzira na unutarstranačka previranja i upitne izjave u javnosti kod birača uvijek prolazili bez posljedica.

Deutschland Wahlurne Građani nisu u velikoj mjeri zainteresovani za evropske izbore

U svakom slučaju značajnu ulogu će imati izlaznost birača na izborima. „Ako se uzme u obzir da je izlaznost na evropskim izborima veoma niska, moguće čak i ispod 40 posto, onda je za prelazak izbornog praga od tri posto potrebno prikupiti 750.000 glasova“, kaže analizičar Manfred Güllner i dodaje: „AfD je na saveznim izborima u Njemačkoj osvojio preko dva miliona glasova. Matematički gledano je to veoma dobar rezultat“.

Ipak, politički analitičari navode da bi unutarstranačka previranja mogla imati negativne posljedice i dovesti do nezadovoljstva birača, a samim time i manje glasova na izborima. Do izbora bi se moglo desiti još mnogo toga što bi imalo gravirajuće posljedice za stranku. Šta bi bilo ako AfD ne bi prešao prag od tri posto? „To bi u najmanju ruku bio signal kojeg moramo uzeti za ozbiljno“, kaže zamjenik predsjednika AfD-a Konrad Adam i dodaje: „Bojim se da bi to moglo ugroziti postojanje stranke“.

Autor: Mehmed Smajić (dpa, reuters)

Odgovorna urednica: Andrea Jung-Grimm

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close