Promjena strategije u arapskoj politici: Obama čini radikalni zaokret

Obama: Sada radi to što i njegovi predhodnici

US-predsjednik Obama čini radikalni zaokret: Na početku arapskog prolječa podržavao je revolucionare – sada ponovo igra na autokrate. Posebno cinički se američka vlada odnosi prema Egiptu.

Četiri sedmice je ostavio predsjednik Barack Obama svijet u nejasnoći oko toga kako će USA ocijeniti svrgavanje islamiste Mohammeda Mursija 3. jula u Egiptu. „Mi nećemo reći da li je to bio vojni udar ili ne, mi jednostavno nećemo reći ništa“ – tako je jedan američki zvaničnik sažeo u „ New York Times“ američku poziciju.

Bilo je za očekivati da zvanični Washington neće uotrijebiti riječ „puč“. U suprotnom bi morali zaustaviti pomoć Kairu koja se godišnje mjeri milijardama a uglavnom ide armiji.

Ipak iznenađujuće je kako otvoreno se sada o stanju u Egiptu izjasnio John Kerry. Vojska je ponovo uspostavila demokratiju, rekao je američki ministar inostranih poslova prilikom posjete Pakistanu. Armija je radila po želji “ miliona i miliona ljudi”.

Američka ambasadorke je kritikovala proteste protiv Mursija

Još prije šest sedmica američka pozicija je izgledala drugačije: američka ambasadorka u Kairu, Anne Patterson, o kojoj se već govori kao slijedećoj zamjenici ministra vanjskih poslova za pitanja Bliskog istoka, odgovarala je Egipčane, u jednom govoru 18. juna, od uličnih protesta protiv Mursija.

“ Neki kažu da ulica daje bolje rezultate nego izbori”, rekla je Patterson.” Iskreno rečeno moja vlada i ja smo prema tomu veoma skeptični.” U jednom intrevjuu sa državnim novinama “Al-Ahram” rekla je u maju o Muslimanskoj braći: ”Činjenica je da su nastupili u legitimnim izborima i pobjedili.”.

Međutim sada Amerikanci neće o tome da znaju. Obama provodi radikalni zaokret prema arapskim revolucionarnim zemljama. On se odmah i sa oduševljenjem stavio na stranu ustanika kada su nastupili masovni protesti protiv vladajuće autokratije u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu i Siriji. U maju 2011. držao je jedan veoma značajan govor.

“Politika USA će biti da podrži reforme u regionu i prelazak na demokratiju”, kazao je tada Obama. To je bila jasna kritika na bliskoistočnu politiku njegovih predhodnika: oni su rado pomagali brutalne autokrate tako dugo dok su oni podržavali borbu protiv terorizma.

“Društva koja se održavaju kroz strah i represiju mogu neko vrijeme odavati iluziju o stabilnosti. Ona su međutim postavljena na nesolidnim temeljima i na kraju se sruše”, rekao je Obama.

Međutim sada Obama agira kao i njegovi prethodnici – sustigla ga je realpolitika. Prvo je napravio kompromis u Jemenu sa autoritarnim vladajućim aparatom, potom u Siriji a sada u Egiptu.

U zemlji na Nilu ponašaju se USA posebno cinički. Washington podržava uvijek onoga ko u momentu izgleda najmoćniji. Kada je Mursi bezobzirno provodio svoju politiku od Amerikanaca se nije ništa čulo. Pritom je Obama u svojim bliskoistočnim govorima uvijek naglašavao da je demokratija više nego samo izbori – činjenica koju lager islamista rado ignorira.

Izjava Kerria sada zvuči kao čista ludost. 3.jula, na dan rušenja Mursija mogla bi još biti shvatljiva. No nakon udara je, pod rukovodstvom šefa armije Abd al-Fattah al-Sisia, ubijeno oko 250 islamističkih demonstranata i izdan ustavni dekret koji niukom slučaju ne odgovara osnovnim principima demokratije. Nema čak ni traga od demokratskog pokriča – grupe i političari koji podržavaju puč nisu bili od armije čak ni konsultovani.

Muslimanska braća nazivaju Kerryeve komentare alarmirajućim

Mnogi vodeći islamistički političari su od tada pohapšeni. Bez procesa i bez kontakta sa advokatima drže se na nepoznatim mjestima. U pozadini se pripremaju izmišljene optužbe protiv njih.

Ponovna uspostava demokratije izgleda drugačije. Evropa i USA su tražili oslobađanje Mursija – nije se ništa dogodilo. To također pokazuje kako Zapad u međuvremenu ima malo uticaja na Bliskom istoku.

I na Nahda trgu pred kairskim univerzitetom, gdje već mjesec kampiraju pristalice Mursija, stigla je Obamina poruka. Razočarenje je veliko. “ Kao žvakaču gumu su nam ižvakali demokratiju i slobodu”, kaže 38 – godišni Hussam Scharaff, jedan mišičavi salafist iz Gize, o Zapadu i egipatskim liberalima. “ U početku mi nismo vjerovali u demokratiju. Onda smo to prihvatili. A sada su naše glasove jednostavno odbacili.”

Preveo i prilagodio: Ešref Zaimbegović

spiegel.de

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close