Pećanac: Mnogi su zbog funkcija prodali ideju socijaldemokratije

Iako je do održavanja opštih izbora u BiH ostalo nešto više od godinu, političke stranke koje čine opoziciju uveliko se pripremaju za 2014. godinu. U FBiH za sada pet takozvanih malih stranaka udružile su se i formirale Blok 14, sa kojim planiraju izaći u borbu za glasove građana. Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Socijaldemokratske unije BiH i ministrom unutrašnjih poslova u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Nerminom Pećancem.

RSE: Gospodine Pećanac, s obzirom da je do održavanja opštih izbora ostalo malo više od godine, kako ocjenjujete političku situaciju u BiH?

Pećanac: Živimo u turbulentnim vremenima u političkom i u ekonomskom smislu. Ova društveno-politička i ekonomska situacija apsolutno ne ide u korist ni BiH ni njenim građanima. Očigledno da smo i dalje taoci, da je ovo u suštini prava talačka kriza što se tiče građana BiH od strane aktuelne politike. I nešto će se morati raditi.

RSE: Na što konkretno mislite kada to kažete?

Pećanac: Jedan odgovor na ovakvo stanje jeste i formiranje Bloka 14. Blok su u ovom trenutku formirale pet političkih stranaka: Stranka dijaspore, Stranka penzionera/umirovljenika i radnika, Liberalna stranka, Naša stranka i SDU. Ovo su stranke koje su formirale Blok 14 aludirajući na ’14. godinu kao izbornu godinu. Mi smo svjesni da više ne možemo raditi kao što smo dosad radili. Opozicija je usitnjena i u suštini mi smo radili samo za ove stranke koje su godinama na vlasti i koje imaju nacionalni koncept. Imamo jednu analizu iz 2006. godine, a te analize su više ili manje slične od izbora do izbora, tada je SDP bio opoziciona stranka – da je on napravio ovakav sličan blok s ostalim građanskim strankama, onda bismo mi od 10 kantona u Federaciji u sedam bili apsolutna većina. Znači ne bi trebalo ići sa HDZ-om, ne bi trebalo ići sa SDA-om, ne bi trebalo ići s ovim, s onim nacionalnim strankama, već bi se išlo sa strankama građanske opcije.

RSE: Smatrate li da Blok 14 može biti ozbiljna demokratska opozicija?

Pećanac: Ako nastavimo kao što smo krenuli, ja sam ubijeđen da će Blok 14 biti u 2014., izbornoj godini jedno pozitivno iznenađenje u izborima i da će mnogo toga morati zavisiti od stava Bloka 14. Ja mislim da smo mi političke, dječije bolesti prevazišli i da smo spoznali da ovakvi kakvi smo dosad bili odgovaramo samo velikim strankama. Mi nemamo finansije, mi smo lošiji u finansijskim sredstvima, loši smo u stranačkoj infrastrukturi pojedinačno. Međutim, kad zajedno radimo, onda to već poprima neki drugi sadržaj, bolju infrastrukturu i bolja materijalna sredstva. Svi smo kao biva simpatični javnosti, znate ono „baš je fin ovaj, baš je fin onaj, zlatan ovaj, zlatan onaj“, a mi koliko god smo zlatni toliko smo slabi pojedinačno. Ja stvarno više ne želim samo da budem simpatičan, želim da postignemo zajedno da ta građanska, demokratska opcija bude nešto što će prevladavati na ovim prostorima.

RSE: Spomenuli ste ekonomski programa koji je radila profesorica Svetlana Cenić. Da li zaista vjerujete da taj program može izvući BiH iz ekonomske krize?

Pećanac: Mislim da može. Ali nije ovo ekonomski program u ovom trenutku, on će slijediti kasnije, ovo je samo set mjera koje će zaustaviti ekonomski pad u prvih godinu dana. Mi želimo da iz ovog seta mjera napravimo zakon, da kažemo to su ovih 14  zakona koji će za godinu dana, ako dobijemo glasove, zaustaviti dalji pad. Znači ne obećavamo za godinu dana napredak.

RSE: Po vašem mišljenju, gdje je socijaldemokratija danas u BiH, da li je njena ideja prodata za kojekakve ministarske i druge fotelje?

Pećanac: Mislim da je socijaldemokratija ideja koja treba apsolutno da stanuje u BiH. Nažalost, mnogi su zbog funkcija prodali ideju socijaldemokratije, mnogi kadrovi su kompromitovali ideju socijaldemokratije. Ne možete vi kao socijaldemokratska stranka postaviti direktora koji poslije dva mjeseca kupi auto i poveća sebi platu. To nije socijaldemokratija. I taj čovjek ne razumije socijaldemokratiju, on je očigledno zalutao u socijaldemokratsku opciju. Ljudi se često za gram vlasti prodaju, prodaju ideju, prodaju sve. Socijaldemokratija nije uzeti, socijaldeomokratija je dati. Mene je sramota kad vidim da nam neko iz međunarodne zajednice, a hvala mu na tome, pokloni ček od 5.000 maraka – to je veliki ček koji ne može stati ni na plazmu, a kamoli na nešto manji ekran – a ovdje se kradu milioni. I zato kažem socijaldemokratija u ovome trenutku je na iskušenju. I ovdje nije problem u socijaldemokratiji, ovdje je problem u jednoj kadrovskoj politici.

RSE: Šta očekujete od predizborne kampanje?

Pećanac: Nije sve pošteno što je po zakonu dozvoljeno. Mislim da će biti žestoka borba na političkom planu u ovoj godini. I da u suštini iza Nove godine i praznika svih nema tu više posla. Nažalost, ove zadnje dvije godine su propale. Ja mislim da će i 2014. godina biti izgubljena.

RSE – Selma Boračić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close