Projekt EU podrška provedbi zakona u BiH ulazi u drugu fazu

Upravni odbor projekta “EU podrška provedbi zakona u BiH“, koji finansira Evropska unija, jučer je održao sjednicu na kojoj su sumirani rezultati ostvareni u sklopu projekta i definirani pravci djelovanja.

Generalni sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić izjavio je na konferenciji za novinare da se radi o jednom od najznačajnijih projekata u okviru Ministarstva.

Dautbašić je kazao da je Upravni odbor usvojio plan aktivnosti za period januar – septembar 2013. koji uključuje saradnju sa svim policijskim agencijama i institucijama uključenim u projekt, a koje su izrazile zadovoljstvo učešćem i rezultatima u provedbi tog projekta.

Istaknuo je da je osnovni cilj projekta unapređenje bh. zakonodavstva, jačanje saradnje pravosuđa i policije u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te dovođenje bh. nstitucija za provedbu zakona što bliže nivou potrebnom za pristupanje Evropskoj uniji.

Šef Sektora operacija u Delegaciji EU u BiH Holger Schroeder je istaknuo da podrška koju pruža EU ide široko izvan sektora provođenja zakona jer se ne radi samo o podršci rada agencija koje su uspostavljene za provođenje zakona već i o podršci civilnom društvu.

Voditelj projektnog tima Karl Lesjak navodi da se projektom želi pomoći u unapređenju zakonodavstva, kapaciteta i sposobnosti policijskih tijela, institucija i agencija u BiH radi jačanja saradnje i koordinacije u oblasti provedbe zakona; nastaviti provedba policijske reforme u skladu s odgovarajućim zakonima; doprinijeti smanjenju korupcije i organiziranog kriminala i samim tim smanjivanju prijetnje društvu i privredi te jačati saradnja i koordinacija između policije i pravosuđa, a posebno između policije i tužilaca radi efikasnije borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Na tom putu, ukazao je na značaj definiranja prioriteta u borbi protiv korupcije, uspostavi baza podataka, razmjene informacija te opremanja i obuke policijskih struktura, kao i korištenja iskustava drugih zemalja na putu ka EU, uspostavi komunikacijske mreže radi razmjene informacija i sa susjednim zemljama radi otkrivanja osoba koje mogu predstavljati prijetnju po bilo koju zemlju i njene građane.

Istaknut je i značaj uspostavljanja odgovarajućih struktura za oduzimanje nelegalno stečene imovine i podrške za uspostavljanje ureda za droge.

Projekt „EU podrška provedbi zakona“ koji finansira Evropska unija u iznosu od sedam miliona eura, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) će biti nastavljen do 30. aprila 2014.

Upravni odbor projekta čine visoki zvaničnici, predstavnici partnera Konzorcija iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Transparency Internationala BiH, Delegacije EU u BiH i korisnika projekta.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close