BiHPrivreda

Proizvodnja šumskih sortimenata smanjena za 10 posto

Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH u četvrtom kvartalu prošle godine bila je manja za 10,18 odsto u odnosu na isti period 2016. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja sortimenata četinarskih vrsta drveća bila je manja za 15,34 odsto, a proizvodnja sortimenata lišćarskih vrsta manja za 5,34 odsto.

U posljednjem kvartalu lani, u odnosu na isti period 2016. godine, proizvodnja trupaca četinara bila je manja za 9,82 odsto, dok je proizvodnja trupaca lišćara bilježila rast od 1,87 odsto.

Pad proizvodnje od 9,58 odsto u posljednjem tromjesečju prošle, u odnosu na isti period 2016. godine, registrovan je kod rudničkog drveta četinara, kod ostalog dugog drveta četinara 26,91 odsto, kod prostornog drveta četinara 26,23 odsto, te kod ostalog dugog drveta lišćara 27,01 odsto.

Pad proizvodnje od 8,49 odsto zabilježen je i kod proizvodnje ogrevnog drveta lišćara, dok je rast proizvodnje od 1,36 odsto registrovan kod prostornog drveta lišćara.

Iz Agencije napominju da je kod proizvodnje ostalog grubo obrađenog drveta i ogrevnog drveta četinara riječ o malim količinama sortimenata, čije variranje u proizvedenim količinama ne utiče na promjene u ukupnoj proizvodnji šumskih sortimenata.

(Srna)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close