-TopSLIDEBiHPrivreda

Proizvođač najboljeg sira u regiji traži investitora

Prije sedam i po godina Smail Žilić napustio je posao u Poljoprivrednom institutu u Sarajevu i s porodicom preselio na Kupres, gdje su pokrenuli siranu Kupres Milch koja već godinama unazad, prema ocjeni regionalnih sajmova i gastronoma, proizvodi najbolji livanjski sir na Balkanu.

U proteklih sedam i po godina investirali su u infrastrukturu i tehnološku modernizaciju više od 3,5 miliona KM i, kako kaže vlasnik sirane, sad je vrijeme da u posao uvede partnera, odnosno investitora, koji će biti spreman investirati u proširenje kapaciteta proizvodnje, ali i raditi na očuvanju kvaliteta i zaštiti brenda koji su gradili proteklih godina.

„Moja porodica i ja smo napravili sve što smo mogli. Razvili smo brend i kvalitet koji je prepoznat kod naših kupaca. Napravili smo moderno proizvodno postrojenje, izgradili hotel, salon za degustaciju i više od 60% proizvodnje prodamo upravo u našem salonu. Nemamo potrebu, ni želju biti zastupljeni na rafama trgovačkih lanaca“, kazao je Žilić.

Dodao je i kako je ono što njima sada treba jaka investicija koja će oplemeniti i nastaviti razvijati ono što su oni do sada napravili.

„Spreman sam na sve vidove partnerstva i moj jedini uvjet je očuvanje kvaliteta koji smo postigli, av sve drugo se možemo dogovoriti“, ističe Žilić.

Tragom medijskih objava ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić želio je upoznati privrednika kojeg su na sajmovima diljem regije, ali i šire proglasili jednim od najboljih proizvođača sireva, a na posljednjem sajmu u Beogradu među 350 sireva, sir Kupres Milcha proglašen je za najbolji sir.

Kvalitet su prepoznali svi osim vlastite države koja nije ni u jednom trenutku podržala ovog privrednika koji je sve napravio isključivo ulažući vlastita sredstva.

„Nisam bio siguran na koji način mogu pomoći ovog nevjerovatnog proizvođača hrane, ali želio sam istražiti mogućnosti. Njegova prva rečenica na našem današnjem sastanku bila je da mu ne treba pomoć u distribuciji, niti bilo koja vrsta pomoći u grantovima i slično“, kazao je ministar Delić navodeći da je Žilić odmah iskazao interes isključivo za pronalazak partnera, odnosno investitora, te da je jedino što očekuje od ministra da svojim poslovnim kontaktima spomene Kupres Milch kao potencijalnu investiciju.

Tragom te informacije, ministar Delić preuzeo je na sebe odgovornost da već danas upozna jednog investitora s ovom idejom. Istakao je i da vjeruje da će ubrzo imati investitora koji će vidjeti potencijale koje ova kompanija nudi.

Kako je istakao Žilić investicioni potencijali ove sirane, ali i općenito Kupresa, su ogromni i samo je pitanje dana kad će prvi investitori doći na Kupres.

biznisinfo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close