Proizvođači zadovoljni povećanjem poticaja za ovce i koze

„Povećanje poticaja sa 15 KM na 40 KM za proizvođače ovaca i koza, svakako pozdravljam i smatram da bi sve to moglo ići i više, obzirom da na prostorima Vlašića zima traje skoro osam mjeseci i da je to naša osnovna djelatnost, “ rekao je jučer na Vlašiću Halil Sefer, jedan od izlagača na Izložbi ovce „pramenke“ i sajma travničkog/vlašićkog sira, Gostilj 2013.

Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović svečano je otvorio ovu veoma značajnu manifestaciju za razvoj domaće proizvodnje, koja se održava u organizaciji Saveza opštinskih udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Srednjobosanskog Kantona.

„Sa ove izložbe i ovoga sajma šaljem apel našim vlastima na razini Bosne i Hercegovine: Riješite nam izvoz proizvoda ovih vrijednih proizvođača u EU i osigurajte nam da naši proizvođači mogu dobivati poticaje i iz fondova iz EU“, rekao je prilikom otvaranja pomenutog sajma i izložbe dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

Ova manifestacija organizirana je uz podršku Vlade FBIH, Vlade SBK i Opštine Travnik na kojoj svoje proizvode izlažu proizvođači iz Republike Srpske, Unskosanskog Kantona i opština Srednje Bosne.

„Travnik je definitivno najjača općina na ovim prostorima, kada je u pitanju ovčarstvo i proizvodnja jagnjadi. Mi proizvodimo dvije vrste ovce pramenke. Posebno se zahvaljujemo što smo u ovoj godini od Federalnog ministarstva poljoprivrede dobili povećanje poticaja za ovce sa 15 KM na 40 KM i mi ćemo ispred udruženja inzistirati da to u narednom periodu bude i više, da se ljudi uvode u sistem, jer ova grana je perspektiva Srednje Bosne“, istakao je Junuz Brkić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SBK.

U okviru takmičarskog dijela sudjelovao je 41 izlagač vlašićkog i travničkog sira kao i dvije kategorije u kojima je 30 torova ovce „pramenke“. Okrugli sto na temu ‘Animalna proizvodnja u generiranju novih vrijednosti’, pobudio e veliko interesovanje proizvođača, a prisutnima su se pored federalnog dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića, također obratili i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, kao i resorni ministar u Vladi SBK Senad Selimović.

Bogat kulturno-zabavni program upotpunio je cjelokupnu sliku, a ambijent su uljepšali mladi iz kulturno-umjetničkih društava „Karaula“ i „Skender Vakuf-Kneževo“. Doajen BiH glumišta, Josip Pejaković, na svoj način je dodatno ukrasio ovu manifestaciju, a snažni i spretni Vlašićani i njihovi gosti takmičili su se i u disciplinama povlačenja konopca, bacanju kugle i kamena, kao i u skoku u dalj.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close