Prognoze: Mart će biti topliji od prosjeka

Prema prognozama Dženana Zuluma, meteorologa Hidrometeorološkog zavoda FBiH, nakon iznimno visokih temperatura koje su obilježile februar, u martu nas očekuje još toplije vrijeme.

“Srednja mjesečna temperatura u martu bit će viša u odnosu na višegodišnji prosjek. Topliji period se očekuje u prvoj dekadi mjeseca, a prema statističkim podacima hladnije će biti u trećoj dekadi, kada je moguć i snijeg na planinama”, kazao je Zulum.

Prema njegovim riječima, maksimalne dnevne temperature kretat će se od 7 do 17, dok će se minimalne kretati blizu nule, od -2 do 3 stepena. “Očekivane padavine trebale bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a nešto više padavina od ukupnog kvantuma bit će u drugoj dekadi marta.”

Prema riječima Zuluma, protekli mjesec bio je najtopliji u odnosu na višegodišnji prosjek od početka službenih mjerenja u BiH od 1888. godine.

“Što se tiče perioda od 1. decembra prošle godine do 28. februara 2014., prema preliminarnim podacima, zaključuje se da je ovo druga najtoplija i treća najsušnija sezona od početka mjerenja”, zaključak je Zuluma, objavio je Avaz.

Srednja mjesečna temperatura u aprilu trebala bi, kao i u martu, biti nešto viša od prosjeka, a količine padavina u granicama višegodišnjeg prosjeka.

“U maju nas očekuju temperature karakteristične za ovaj mjesec te veća količina padavina”, dodao je Zulum.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close