Posebni Frédéric Chopin, pijanist ‘bez uzora i bez nasljednika’

Frédéric François Chopin,  rođen je 1. marta 1810 u Zelazowoj Woli, bio je poljski skladatelj i pijanist.

Rano djetinjstvo proveo je u domovini, a ranu mladost na putovanjima u Berlinu, Beču i Dresedenu, te odlazi iz Poljske sa željom da se usavrši u inostranstvu, ne sluteći da se više nikada neće vratiti u domovinu. Napokon je 1830. došao u Pariz – grad koji se i danas ponosi razdobljem u kojem je mladi Poljak odredio stilske i estetske smjernice klavirskoga romantizma.

Kao veliki domoljub, trajno se družio s Poljacima u Parizu. Njegova ljubav i život s književnicom George Sand postali su predmet opsežne literature. Osim manjeg broja orkestralnih i komornih djela, te 17 poljskih pjesama za glas i klavir, Chopin je skladao isključivo djela za klavir.

Chopin je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban i usamljen kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične glazbe i gotovo bez nasljednika.

Ostavio je opus od 74 djela koja po svojoj formalnoj strukturi i poetskim obilježjima nemaju premca u evropskoj glazbi. Svojom je umjetnošću odlučno djelovao na klavirsku glazbu i interpretativni stil, pa njegov utjecaj dopire i u 20. stoljeće.

Umro je od tuberkoloze pluća u Parizu, 17. oktobra 1849.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close