Prognoza stručnjaka Fondacije Fridrih Ebert: BiH ide ka scenariju raspada?

Ukoliko ne budu sprovedene hitne i korenite reforme, BiH će biti u neizvesnosti, a pretio bio joj i raspad, prognoza je stručnjaka Fondacije Fridrih Ebert.

(B92)

Analiza je izneta u dokumentu “Bosna i Hercegovina 2025”, čiji je sadržaj objavljen pre dve godine, a na koji, zbog sadašnje situacije u BiH podseća “Večernji list”.

Dokument predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih ekonomksih i bezbednosnih prilika u BiH, a u jednom od njih se spominju masovni protesti.

Prema simulacijama analitičara fondacije, masovni protesti građana zbog loše ekonomske politike, korupcionaške vlasti trebalo bi da se dogode 2015. godine, podseća zagrebački “Večernji list”, u izdanju za BiH.

U scenariju kojim se bavi Fondacija, između ostalog piše: “Nakon poslednjeg talasa krize 2015. godine, EU je pokazala veliki interes za stabilizaciju poslednjeg problema u regionu. Međunarodna zajednica i same zajednice u BiH videle su mirni razlaz, kao što je postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rešenje”, navodi se u studiji.

Ukazuje se i na to da su bošnjački političkii predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili sve više frustrirani zbog stalnih neuspeha u nastojanjima da se zemlja održi celom i pomirili su se sa činjenicom da se dve od tri etničke zajednice ne mogu identifikovati sa svojom državom BiH”, piše, između ostalog, u studiji.

U tom dokumentu je predviđen dogovor između EU, SAD i Turske da se pokrene postupak disolucije, a rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Dejton 2” koju potpisuju čelnici triju konstitutivnih naroda u BiH uz pomoć EU i NATO.

Nakon toga bi, piše u studiji, bile stvorene tri nove države tako što bi se poštovala granica Republike Srpske i dve grupe županija (kantona), jedna s bošnjackcom i druga sa hrvatskkom većinom.

Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nova bosanska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inostranstvu.

U slučaju takvog razvoja, kako se navodi, međunarodna zajednica bi trebalo da organizuje investicijsku konferenciju za nove države i pokrenuti njihovu ekonomiju.

Kako bi na početku bili sprečeni mogući konflikti između enitčkih zajednica, koje bi tada živele u tri države, bilo bi potrebno vojno angažovanje, prognoza je eksperata okupljenih u Fondaciji Fridrih Ebert.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close