BiHPrivreda

Prodata imovina Agrokomerca za 3,3 miliona KM

Četiri nekretnine preduzeća Agrokomerc iz Velike Kladuše prodate su u protekli ponedjeljak, 24. februara, pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši usmenim javnim nadmetanjem za skoro duplo manji iznos od ukupne predviđene početne cijene.

Tražioci prodaje, odnosno sudskog izvršenja, bili su fizička lica Sulejman Silić i Hašim Grahović iz Velike Kladuše i preduzeće AS iz Jelaha, kod Tešnja, koji su ranije sudskim putem zatražili izmirenje dugovanja koje je Agrokomerc imao prema njima. Sud je naposljetku donio odluku o prodaji nekretnina i nije uvažio zahtjev Agrokomerca da se od toga odustane sve dok se u tom preduzeću odvija privremena finansijska konsolidacija po odluci Vlade FBiH, izvijestile su Nezavisne novine.

Usmenim nadmetanjem ovdašnjem poduzetniku Kenanu Kekiću prodata je zgrada nekadašnje prehrambene industrije za iznos od 1.641.000, iako je njena procijenjena vrijednost iznosila 2.990.791 KM. Najbolju ponudu za nekadašnji objekat valionice, čija je procijenjena vrijednost bila 1.609.477 KM, dao je biznismen Agan Kekić od 990.000 KM.

Firma Kekić metali kupila je zemljište Orlovac na području sela Grahovo za 201.000 KM, iako je njegova procijenjena vrijednost bila 397.000 KM. Naposljetku, najbolju ponudu za poslovni prostor Agrokomerca u centru Velike Kladuše, koji je jedini prodat za veću cijenu od tražene, dali su tražioci izvršenja Sulejman Silić i Hašim Grahović.

Oni su za ovu nekretninu izdvojili 500.000, a njena procijenjena vrijednost bila je 321.750 KM. Najbolji ponuđači imaju rok od 30 dana da uplate ponuđene iznose, a ukoliko to ne učine iz bilo kojeg razloga, pravo kupovine stiču sljedeći najpovoljniji ponuđači. Interes za kupovinu pomenute imovine Agrokomerca bio je veoma veliki, jer se za usmeno javno nadmetanje, odnosno prodaju, ovih nekretnina prijavio veliki broj pravnih i fizičkih lica.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close