BiHPrivreda

Prodaje li Vlada BH Telecom?

(Patria) – Sindikat BH Telecoma održat će u petak u Sarajevu konferenciju za medije, na kojoj će iznijeti stavove u vezi s prodajom najvećeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini, kao i detalje u vezi dvogodišnje blokade u potpisivanju Kolektivnog ugovora sindikata telekomunikacija s Vladom Federacije BiH, potvrđeno je za agenciju Patria iz Sindikata.

Savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića izjavio je da Vlada ne razmišlja o prodaji BH Telecoma u ovom mandatu, iako je njegov osobni stav, kako je rekao, da u BH Telecom treba uvesti novog vlasnika.

„Mislim da smo to trebali davno uraditi“, rekao je Zlatko Hurtić u emisiji Pošteno na Federalnoj TV početkom sedmice.

„Ali, to mislim lično“, dodao je.

Govoreći o problemima s potpisivanjem Kolektivnog ugovora s Vladom, Hurtić je dodao da sindikat telekomunikacija nije jedini s kojim Vlada FBiH još nije potpisala kolektivni ugovor. Iz sindikata tvrde da je to neistina.

Cijelu priču u vezi zaštite radničkih prava i same kompanije BH Telecom, u Sindikatu vide posve drugačije od Vlade.

Smatraju da Vlada priprema teren kako bi u pogodnom trenutku “BH Telecom ponudili probranom kupcu”. Sam premijer Novalić im je, tvrde, prošle godine priznao da su dionice BH Telecoma prodavali u Engleskoj, ali da navodno nije bilo zainteresiranih kupaca.

Takvu namjeru Vlade Sindikat čita i iz činjenice da Vlada s ovim sindikatom odbija potpisati Kolektivni ugovor već pune dvije godine, „što je očit primjer kršenja Zakona o radu i diskriminacije jednog dijela radnika u javnom sektoru.“

Iz Sindikata traže da u Kolektivnom ugovoru budu zaštićena prava radnika na način da eventualni budući vlasnik BH Telecoma radnike koje proglasi tehnološkim viškom korektno obešteti kroz otpremninu, a naročito starije radnike koji bi teško ili nikako mogli naći novi posao. Iz Vlade ne žele prihvatiti takve zahtjeve Sindikata.

„Zbog čega Vlada već drugu godinu bježi od socijalnog dijaloga, zbog čega odbija dogovor oko Kolektivnog ugovora? Zbog čega Vlada ide na ruku nekom novom vlasniku, ma ko on bio, a na štetu radnika, koji bi na ulici bili problem Federaciji, odnosno našim poreskim obveznicima koji nose teret socijalnih davanja“, pitaju iz Sindikata BH Telecoma.

„BH Telecom su razvili radnici te kompanije. Nekada je vrijedio 100 miliona KM, danas vrijedi nekoliko milijardi“, objašnjavaju iz Sindikata, dodajući da takav razvoj nije došao sam od sebe, već zalaganjem prije svega onih koje Vlada danas ne želi zaštititi.

Slažu se da najvećem telekom operateru u BiH treba restrukturiranje u nekim segmentima rada, kako bi se unaprijedilo poslovanje same kompanije. Ali, ne misle da to nužno može uraditi samo novi vlasnik, „koji će na poklon dobiti veliko društveno bogatstvo.“

„BH Telecom je u vlasništvu svih građana, a ne Vlade FBiH“, ističu iz Sindikata.

Dodaju i to da je praksa iz Hrvatske i Srbije pokazala da prodaja tamošnjih nacionalnih telekom operatera nije dovela ni do poboljšanja kvaliteta usluge, kao ni do jeftinijih cijena usluga, te da se to ne bi desilo ni u slučaju prodaje BH Telecoma.

„Naprotiv, države su dobile samo nove radnike na birou“, zaključuju iz Sindikata radnika BH Telecoma.

Konferencija Sindikata bit će održana u zgradi Doma sindikata Bosne i Hercegovine u Sarajevu s početkom u 10 sati.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close