Problem bh. rukometa je neopravdana euforija

Ponajbolji bosanskohercegovački rukometaš Faruk Vražalić, ime svoje domovine ponosno nosi parketima jednog od najsnažnijih rukometnih takmičenja na planeti – španske Adobal lige. Rukometaš Ademar Leona s dosta uspjeha nastupa za ovaj renomirani klub, a kako u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ističe, prezadovoljan je minutažom, ali i razvojem situacije u svojoj karijeri generalno.

”Nijednu riječ zamjerke ne mogu izgovoriti za moj status u klubu i timu. Prezadovoljan sam minutažom koju sam dobio ove sezone. Još uvijek sam u fazi adaptacije, jer više igram na poziciji desnog beka nego na desnom krilu, što je sigurno jedan od razloga minutaže koju imam.

Ni igrama ne smijem biti nezadovoljan, premda sam u bh. prvenstvu davao više golova. Asobal liga je mnogo jače takmičenje i potrebno je dosta vremena da se novajlije uklope u način i stil igre koji preferiraju Španci”, govori Faruk Vražalić na početku našeg razgovora.

Uz našeg sagovornika, i veliki broj ostalih reprezentativaca igra po respektabilnim evropskim klubovima, ali sve to nije dovoljno za plasman na neko veliko takmičenje.

”Naš nacionalni tim nikada se nije plasirao na neko veliko takmičenje. Jedino je kadetska selekcija to uspjela 2008. godine i tada se smatralo tragedijom što smo bili 11. od 16 ekipa na prvenstvu. Možda je glavni razlog neuspjeha euforija koja nas brzo ”ponese”. Ambicije su nerealne, pa tako i neuspjeh svima teže padne. Ustvari, radi se samo o igračima, jer mi ne dajemo dovoljno kako bi naša reprezentacija postizala bolje rezultate. U nama postoji neka blokada koja godinama koči i naš rukometni tim, ali i cijeli bh. sport. Kada kažem ”u nama”, ne mislim samo na igrače, već i na Saveze i kompletno okruženje”, smatra Vražalić.

Sjajna juniorska selekcija

”Jako pozitivno je što imamo vrlo perspektivnu juniorsku selekciju. Velika je koncentracija talenta i kvaliteta u tom timu, zaista mislim da ova generacija može napraviti mnogo. Problem predstavlja relativno nekvalitetno domaće prvenstvo. Malo se ulaže, a posljednja dešavanja u Rukometnom klubu Izviđač govore sama za sebe. Igrači poput braće Burić i Malinovića, kroz karijeru ne smiju imati prepreke te vrste.”

Bh. reprezentativac ne razmišlja o novom klubu. Kaže kako je u Ademeru sretan i klub apsolutno zadovoljava njegove profesionalne ambicije.

”Upravo tako, skoncetrisan sam na Ademar i ovo je trenutno odlična sredina za mene, nudi mi mnoštvo mogućnosti i prostora za napredak. Imamo odličan, mlad tim i ako nas zdravlje posluži, kadri smo ostvariti i vrhunske rezultate u skoroj budućnost”, vjeruje Vražalić koji pomno prati rezultate i rad u matičnom klubu.

”U rukometnom Visokom poniklo je dosta sjajnih igrača, ali veliki broj njih nije napravio zapažene karijere. Ja sam odlučio otići dosta rano. Koliko znam, stanje u klubu je dobro, a Visoko i danas ima nekoliko odličnih mladih rukometaša poput Vranca, Sirće, Skopljaka i Balte. Siguran sam da oni mogu povesti Bosnu do velikih rezultata. Vjerujem da rukomet u Visokom ima lijepu perspektivu”, kazao je Faruk Vražalić na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba

Razgovarao: Emir Aletić
(radiosarajevo.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close