Pred nama ledeni dani, za vikend -15!

Snijeg, koji je u petak padao širom BiH, izazvao je probleme vozačima, a ni prognoze nisu optimistične, jer će temperature tokom ovog vikenda padati i do -15 stepeni Celzijusovih, koliko će, očekuje se, biti bilježeno u nedjelju.

Na vrata je, kažu meteorolozi, konačno zakucala “prava” zima i ispostavilo se da je tačno narodno vjerovanje prema kojem je Sveti Sava, koji se slavi 27. januara – zapravo “sredozimac”.

“Pred nama su ledeni dani, a situacija je takva da će za vikend biti izuzetno niske temperature, koje neće dostizati pozitivne vrijednosti, izuzev na jugu Hercegovine. Mjestimično će u nedjelju biti i do -15 stepeni Celzijusovih. Dakle, gotovo u svim krajevima zemlje biće veoma hladno”, prognozira Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda naglašavaju da nas prvog dana vikenda očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz moguće provijavanje slabog snijega, i to mjestimično. Jedino Hercegovci nemaju razloga za brigu, jer će u njihovim krajevima biti sunčanih intervala.

“I u nedjelju će biti slično vrijeme, dok će u ponedjeljak jutro biti sunčanije, a tokom dana slijedi naoblačenje”, ističu meteorolozi.

Tokom noći između ponedjeljka i utorka mjestimično će biti snijega, a isto vrijeme očekuje se sve do srijede, pišu Nezavisne.

“Od srijede do subote biće suho vrijeme, stabilno, uz rast jutarnjih i dnevnih temperatura”, prognoziraju meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema dugoročnoj, manje preciznoj prognozi, od 2. februara počinje kišni period, a najvjerovatnije će od 4. februara ponovo početi da pada snijeg.

Snijeg koji je padao u petak nije izazivao veće probleme, izuzev što je otežao kretanje vozila. Saobraćalo se po mokrim, ali i klizavim kolovozima.

“Na dionicama u višim planinskim predjelima bilo je ugaženog ili raskvašenog snijega. Apelujemo na vozače da i narednih dana voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme”, kažu u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close