Pro-ruska opozicija diže šatore u Crnoj Gori

Ruska vlada se sve više okretala pro-srpskoj opoziciji kao najsigurnijem sredstvu da povrati izgubljeni utjecaj u Crnoj Gori

Dobro financirana pro-ruska opozicija u Crnoj Gori, postavit će šatore u središtu Podogorice, piše portal Advance navodeći kako će nastojati zaustaviti ulazak Crne Gore u NATO i tako promijeniti odnos snaga na Balkanu.

Pišući o crnogorskom Majdanu druge vrste, Advance navodi kako je jačanje utjecaja NATO saveza u Crnoj Gori imalo za posljedicu sve veće zatezanje odnosa s Rusijom, tradicionalno smatranom prirodnim pokroviteljem i saveznikom crnogorskog naroda.

”Kriza u diplomatskim odnosima s Rusijom je naročito zaoštrena nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, kada se Crna Gora pridružila grupi europskih zemalja koje su nametnule ekonomske sankcije Ruskoj Federaciji zbog miješanja u rat u Donbasu”, navodi Advance.

Kao odgovor na ovo udaljavanje Crne Gore od Rusije, dodaje se u analizi, ruska vlada se sve više okretala pro-srpskoj opoziciji kao najsigurnijem sredstvu da povrati izgubljeni utjecaj u zemlji.

Advance navodi kako su tijekom zadnjih nekoliko godina mnogi opozicijski dužnosnici putovali u Moskvu na savjetovanja s predstavnicima ruske vlade.

Portal podsjeća kak o je od stjecanja neovisnosti 2006. godine, prioritet crnogorske vlasti na čelu s DPS-om bilo pridruživanje Crne Gore Europskoj Uniji i NATO-u i suštinska reorijentacija višestoljetne crnogorske politike oslanjanja na Rusiju kao glavnog strateškog partnera.

”Iako je ovakva politika mnogima izgledala kao otvoreno vrijeđanje sjećanja na žrtve NATO intervencije 1999. godine, ona je opravdavana prilično uvjerljivim argumentima o neophodnosti zaštite suverenosti jedne male i mlade zemlje u regiji koja je poznata po nestabilnosti. Snaga ekstremnih nacionalističkih snaga u Srbiji, sa čvrstim i intenzivnim odnosima s Rusijom, je bio još jedan faktor koji je utjecao na političku elitu Crne Gore da se orijentira ka učvršćivanju postojećih veza sa zapadnim zemljama” , navodi se u analizi Lazara Baćovića.

Ističe se kako je ovakva politika za posljedicu imala produbljivanje ideološkog raskola u crnogorskom društvu između pristalica suverenističkog bloka i bivših zagovornika zajedničke države sa Srbijom.

”Suverenisti, mahom simpatizeri DPS-a, su ujedno i glavni stup kampanje za ulazak Crne Gore u NATO, dok se protivnici integracije većinom nalaze u redovima pro-srpske opozicije”, stoji u analizi te se dodaje kako je u zadnjih nekoliko godina polarizacija između ova dva bloka pojačana zbog sve veće šanse da bi Crna Gora mogla postati punopravna članica NATO saveza.

Kao rezultat višegodišnjeg medijskog utjecaja relativna većina crnogorskog građanstva je danas spremna prihvatiti pristupanje Crne Gore u savez, pod uvjetom da to garantira i eventualni ulazak u Europsku Uniju, navodi se i ističe kako mnogi vide NATO kao preduvjet za dalje europske integracije, bez kojeg će Crna Gora imati manje izglede tijekom pregovora za članstvo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close