Priznanja i novčane nagrade najistaknutijim prosvjetnim radnicima u FBiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH i ove su godine prigodno obilježili Svjetski dan nastavnika. Na jučerašnjoj zajedničkoj svečanoj akademiji u Sarajevu dodijeljena su priznanja i zahvalnice, uz novčane nagrade od po 600 konvertibilnih maraka odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima za njihovu posvećenost, humanost, razumijevanje i toleranciju u prosvjetno-pedagoškom radu. Priznanja je primilo 40 prosvjetnih radnika iz cijele Federacije BiH, od čega je jedna dodijeljena posthumno.

– Biti najbolji nije ni lako, ni jednostavno. A ako ste najbolji u svojoj konkurenciji, onda je to zaista izvanredan uspjeh – kazao je ovom prilikom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, zahvalivši nagrađenim prosvjetnim radnicima na izuzetnom doprinosu u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i učinjenim iskoracima u poslu bez obzira na uslove u kojima su radili i djelovali.

Zahvalu je uputio i sindikatima obrazovanja za podršku i partnerstvo u svim reforskim projektima. Osvrnuvši se na protekli period i nadležnost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koja je sužena na koordinirajuću ulogu, ministar Mašić je ustvrdio da je, ipak, napravljen vidljiv pomak u svim segmentima obrazovne reforme, spomenuvši, među ostalim, uspostavljanje transparentnijeg sistema udžbeničke politike i okončanje procesa revizije Okvirnog NPP-a za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH, te započete aktivnosti na izradi kurikuluma za devetogodišnju osnovnu školu baziranom na ishodima učenja.

– Obezbijedili smo besplatne udžbenike za socijalno ugrožene učenike osnovnih škola u FBiH, stipendije za više od 250 najboljih učenika romske nacionalnosti, kao i nagrade za više od 350 učenika za postignute rezultate na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima znanja, ali i nagrade za 120 prosvjetnih radnika. Poboljšali smo uslove rada u više od 50 odgojno-obrazovnih ustanova u cijeloj FBiH sredstvima u iznosu od 2.000.000 KM, te osigurali milion KM za sanaciju šteta na 15 odgojno-obrazovnih ustanova nastalih u poplavama u četiri kantona (ZDK, TK, USK i PK). Osigurali smo i stipendije za 175 najboljih studenata sa 73 javna fakulteta, subvencionirali smještaj i ishranu za oko 430 studenata godišnje u studentskim domovima u Federaciji BiH i osigurali 700 studentskih zajmova putem Fonda za studentske zajmove FBiH – naveo je Mašić, dodajući da je značajna pažnja bila usmjerena i na pokretanje, te donošnje ključnih strateških dokumenata za sve nivoe obrazovanja i oblast nauke.

– Međutim, neophodno je uložiti još napora u provođenju započete obrazovne reforme, koja je u Federaciji BiH dodatno usporena zbog decentralizirane nadležnosti. Ipak, naša je obaveza da stvorimo svoj djeci jednake uslove i jednake mogućnosti u smislu dostupnosti i kvaliteta obrazovnih usluga, pri čemu nikakve predrasude, opredjeljnja, te politički, socijalni, društveni, osobni ili bilo koji drugi pogledi i interesi, ne smiju biti prepreka ispravnom pristupu i zajedničkom radu bez kojeg im ne možemo omogućiti sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje i sigurne temelje za budućnost – naglasio je federalni ministar obrazovanja i nauke.

Manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana nastavnika za područje cijele Federacije BiH zajednički su, prije četiri godine, uspostavili Federalno ministarstvo i sindikati obrazovanja, s ciljem afirmacije i predstavljanja javnosti najistaknutijih prosvjetnih radnika koji su u svom radu postigli zapažene rezultate, ali i same prosvjetne struke.

Inače, Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika, a obilježava se 5. oktobra/listopada svake godine u više od 100 zemalja svijeta. Prema UNESCO-u, taj je dan prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva i da se kao takav i cijeni, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close