BiHPolitika

Privrednici u BiH bez podrške vlasti?

Vlasti su dale negativan odgovor na inicijative koje bi, prema mišljenju Instituta za razvoj mladih „Kult“, olakšale poslovanje privrednicima u BiH. Opozicija vjeruje da nije sve gotovo.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i Institut za razvoj mladih „Kult” prije nekoliko mjeseci su u parlamentarnu proceduru uputili incijativu za izmjenu Zakona o PDV-u koja bi privrednicima omogućila da porez plaćaju po naplati fakture, odnosno proizvoda ili usluge. Saša Magazinović podsjeća da država danas traži plaćanje PDV-a čim se izda faktura, bez obzira na to da li je ona naplaćena. „Sistem koji smo ranije predložili, da ljudi plaćaju PDV kad naplate fakturu, a ne kad je izdaju, jako dobro funkcionira u 22 evropske države, uključujuči susjede, Hrvatsku i Srbiju.

Sistem se ne odnosi na sva preduzeća, nego samo na ona do određenog limita godišnjeg obima proizvodnje, odnosno prometa. U susjedstvu je praksa da firme koje godišnje imaju promet do 800.000 KM PDV mogu plaćati po naplaćenoj fakturi. U Njemačkoj to mogu firme s godišnjim prometom do dva miliona KM. Taj sistem ima za cilj da pomogne malim i srednjim preduzećima da stanu na noge, da šire paletu svojih proizvoda ili usluga, a efekat je otvaranje novih radnih mjesta“, kaže Magazinović za Deutsche Welle.

Saša MagazinovićSaša Magazinović

Magazinović tvrdi da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) odbila taj prijedlog, jer „nije bila sigurna u njegove efekte”. Radi se o inicijativi iza koje, kako ističe, stoji 30.000 privrednika. „To je inicijativa Instituta za razvoj mladih ‘Kult’, a ja sam bio njihov glasnogovornik u parlamentu. Nakon što je ta inicijativa propala, pokrenuli smo drugu, također podržanu od strane privrednika, a to je da se rok za plaćanje PDV-a sa desetog u mjesecu pomjeri na kraj mjeseca. O toj  inicijativi se izjasnio i predsjedavajući Vijeća ministara (VM) Denis Zvizdić govoreći da je podržava, da će VM BiH dati zeleno svjetlo i tražiti od UIO da to uvrste u izmjene zakona o PDV-u koje se trenutno pripremaju. Obradovali smo se, ali i insistirali na pisanom odgovoru u Parlamentu BiH”, naglašava Magazinović.

Države EU su „fleksibilnije” od BiH

„Problem plaćanja PDV-a državi do svakog desetog u mjesecu i na račune koji nisu naplaćeni, dakle od nepostojećeg novca, nesumnjivo je problem koji godinama tišti bh. privrednike“, piše u kolumni za Oslobođenje članica Instituta za razvoj mladih „Kult“ Ajka Baručić. Ona tvrdi da su evropske zemlje „manje stroge” i „fleksibilnije” od BiH te da je u nekim evropskim zemljama rok za plaćanje PDV-a znatno duži.

VM BiH, međutim, smatra da bi izmjena roka plaćanja PDV-a sa 10. na kraj mjeseca, zahtijevala promjene mnogih zakonskih odredbi te „izmjene poslovnih procesa u administraciji”. Iz ove institucije poručeno je da bi se izmjenama određenih zakonskih odredbi otežalo poslovanje urednom poreskom obvezniku. Promjene naplate PDV-a bi, kako obrazlaže VM, dovele i do poremećaja u naplati i raspodjeli ostvarenih prihoda. VM odbacuje i prijedlog  za smanjenje zatezne kamate po svakom danu kašnjenja sa 0,04 na 0,02 posto ističući da je zatezna kamata u sistemu indirektnog oporezivanja već jednom smanjena i da njena visina poticajno utiče na redovno plaćanje PDV-a. „Smanjenje stope zatezne kamate narušilo bi principe i značaj instrumenta koji osigurava pravovremenu naplatu prihoda”, navodi se u obrazloženju VM BiH.

Još nije sve gotovo

Plaćanje PDV uz naplatu fakturePlaćanje PDV uz naplatu fakture

Poslanik u državnom parlamentu Saša Magazinović razočaran je ovom odlukom. „U ovom trenutku ne postoji zdravorazumsko objašnjenje takvog poteza VM. Neki bi rekli da je ovo političko samoubistvo, jer se poigravaju sa privrednicima od čijeg novca žive. Siguran sam da, u političkom smislu, ovo ne može proći nekažnjeno. Zar vlasti privrednike koji pune budžete zaista smatraju politički nepismenima?  Zašto se odbija inicijativa koja ne može imati negativan efekat po punjene budžeta i zbog čega se ne želi uspostaviti partnerski odnos sa privrednicima? Ovo nije završena priča. Zakon o PDV-u mora doći u Parlament gdje ćemo insistirati na izjašnjavanju, pa da vidimo ko će biti za, a ko protiv“, ističe  Saša Magazinović.

I u „Kultu“ su razočarani odgovorom iz VM BiH. „Uzimaju li donosioci odluka, prilikom formiranja ovakvih odgovora, u obzir sve nužnosti sa kojima se suočavaju mali bh. privrednici? Nismo sigurni koliko je ovakva odluka ishitrena, a koliko je bilo ishitreno javno saopćenje predsjedavajućeg (Denisa Zvizdića), s obzirom da je riječ o dva potpuno kontradiktorna stava“, navodi se u saopćenju Instituta. U ovoj organizaciji očekuju da se nadležni temeljitije posvete izmjenama zakona o PDV-u te da ovo pitanje bude predmet javne diskusije, tokom koje će biti razmotreni svi podaci i relevantne analize. „Kult“ napominje da su sve predložene izmjene u skladu sa direktivama Vijeća Evropske unije na kojoj se zasnivaju nacionalna poreska zakonodavstva država članica.

Samir Huseinović
DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close