Privrednici ne prihvataju nova poreska opterećenja

Privrednici neće podržati vlasti Federacije BiH u namjeri da, kroz nova opterećenja i povećanje stopa pojedinih poreza, namire nedostatak budžetskih prihoda, kako su to najavili u medijima.

Vlasti su zbog svog ignorantskog odnosa prema problemima privrede i doveli do toga da se smanjuje broj privrednih društava i broj zaposlenih u privredi, što je rezultiralo i smanjenjem budžetskih prihoda. Sada žele da i ono malo privrede što je ostalo još više opterete novim nametima kako bi riješili problem u pokriću budžetskih rashoda, koji su sami prouzrokovali.

Privredna komora Kantona Sarajevo stoji na stanovištu da nikakvo novo opterećenje ne dolazi u obzir, a posebno pojedinačno povećanje poreskih opterećenja na dobit i dohodak.

Štaviše, trebalo bi razmotriti mogućnost da se porez na dobit privremeno ukine na period od pet godina, dok se privreda ne stabilizuje, a da se dobit usmjeri prema novim investicijama.

Rješenje kompletnog problema je jedino moguće u radikalnoj i sveobuhvatnoj reformi svih poreza i doprinosa u funkciji investicija i zapošljavanja. Suština je provođenje prirodno neutralne poreske reforme koja bi značajan dio fiskalnog opterećenja zarada, posebno kada je riječ o proizvodnji,  prebacila na oporezivanje potrošnje. Ovim bi se povećao interes za osnivanjem novih privrednih društava i novo zapošljavanje, a to bi se pozitivno odrazilo i na povećanje opšte, a nikako javne potrošnje, i na toj osnovi i na povećanje budžetskih prihoda.

Paralelno sa ovim aktivnostima neophodno je hitno pojednostaviti procedure prikupljanja dokumanata za pokretanje novih investicija i registraciju poreskih obveznika.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close