Guardian: Chomsky uticao na Hawkinga da bojkotuje Izrael

Čuveni američki profesor, koji otvoreno kritikuje Izrael, Noam Chomsky, bio je među 20 akademika koji su savjetovali britanskog teoretskog fizičara Stephena Hawkinga da bojkotuje Predsjedničku konferenciju u Izraelu, zakazanu za jun pod pokroviteljstvom izraelskog predsjednika Shimona Peresa.

(Buka)

Chomsky se pridružio britanskim akademicima, koji su rekli Hawkingu da su iznenađeni i duboko razočarani da je prihvatio poziv da govori na tom skupu, objavio je britanski Guardian, kako prenose izraelski mediji.

Jonathan Rosenhead, predsjedavajući Britanskog komiteta za univerzitete Palestine, uvjerio je Chomskog da i on podrži pismo Hawkingu u kome se navodi na bojkot.

Kamufliranje opresije

Izrael sistematski diskriminira Palestince koji čine 20 procenata njegove populacije na način koji bi bio nelegalan u Britaniji, odnos prema narodu u Gazi graniči se sa kolektivnim kažnjavanjem, izgradnja jevrejskih naselja krši Ženevsku konvenciju i Izrael postavlja mnogobrojne prepreke na putevima, kao fizičke, finansijske i pravne prepreke visokom obrazovanju i za svoje palestinske građane i one pod okupacijom, navodi se u pismu, kako prenosi Guardian.

Izrael ima naziv za promociju svog kulturnog i naučnog stava: brend Izrael. To je namjerna politika kamufliranja opresivnih akata pod kulturnom glazurom.

Hawking je informisao organizatore konferencije u srijedu da neće učestvovati u znak podrške akademskom bojkotu Izraela.

Netanyahu kritikuje

On je napisao da je primio mnogobrojne e-mail poruke od palestinskih akademika i da su oni jednoglasni da bi trebalo da poštuje bojkot i da se imajući to u vidu mora povući sa konferencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritikovao je Hawkinga zbog takve odluke savjetujući mu da bi trebalo da prouči činjenice, da istraži istinu i da izvuče neophodne zaključke da je Izrael otok umjerenjaštva i želje za mir.

Očekuje se da će na konferenciji biti oko 5.000 učesnika, među njima lideri najvećih tehnoloških kompanija, međunarodno priznatih akademika dobitnika Nobelove nagrade, čuvenih umjetnika, nekadašnjih i sadašnjih šefova država uključujući Billa Clintona koji će dobiti predsjedničku medalju za izuzetnost na skupu.

Očekuje se dolazak i Mihaila Gorbačova, Tonyja Blaira i princa Alberta od Monaka.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close