PolitikaRegion

Primirje u Siriji stupilo na snagu

Okončani sukobi vladinih snaga i opozicije

NAKON PET GODINA RATNIH DEJSTAVA Primirje u Siriji stupilo na snagu

 

U Siriji je stupio na snagu prekid vatre između vladinih snaga i opozicije.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ranije je usvojio rezoluciju kojom podržava prekid vatre između suprotstavljenih strana u Siriji.

Naredna runda mirovnih pregovora zakazana je za 7. mart.

SAD su pozvale Rusiju da poštuje dogovor o prekidu vatre u Siriji, u kojoj je u građanskom ratu započetom prije pet godina stradalo više od 260.000 ljudi.

“Rusi su se obavezali da neće sprovoditi vazdušne napade na grupe koje smatramo umjerenom sirijskom opozicijom”, izjavio je portparol State departmenta Mark Toner i dodao da je vrijeme da se pređe “s riječi na djela”.

Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska.

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Front el Nusra.

Američko-ruski dogovor o prekidu vatre u Siriji biće primjenjen na malom dijelu zemlje, jer džihadisti iz Islamske države i Fronta el Nusra, koji su izuzeti iz tog dogovora, kontrolišu više od polovine sirijske teritorije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da će prekid vatre biti primjenjen u većini predgrađa Damaska, u južnoj provinciji Dera, sjevernom dijelu centralne provincije Homs, provinciji Alep i na neki manjim dijelovima zapadno od grada Alep.

Francuski analitičar i stručnjak za Siriju Fabris Balanš izjavio je da će prekid vatre obuhvatiti samo oko deset odsto sirijske teritorije.

Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na sjeveru i Idleb na sjeverozapadu.

Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni, gdje se takođe nalaze džihadističke grupe.

 

Autor: J.K. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close