Prije tačno 56 godina stradale su „Busbyjeve bebe“

Na današnji dan prije 56 godina desila se jedna od najvećih tragedija koja je pogodila svijet nogometa i sporta, a ponajviše navijače engleskog Manchester Uniteda.

Šestog februara 1958. godine, na aerodromu u Minhenu, srušio se avion na kojem su, između nogometaši i stručni štab engleskog kluba, navijači tima sa Old Trafforda, te novinari koji su pratili ekipu na evropskom takmičenju.

Popularne „Busbyjeve bebe“ vraćale su se sa utakmice u Beogradu, gdje su protiv domaće Crvene zvezde remizirale 3:3 u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Avion sa ekipom Uniteda sletio je u njemački  grad kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju polijetanja zbog klizave piste.

Osam igrača među žrtvama

Tom prilikom, na licu mjesta, ili nekoliko dana kasnije u minhenskoj bolnici, živote su izgubile 23 osobe, među kojima i osmorica igrača „Crvenih đavola“: Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Geoff Bent, Liam Whelan i Duncan Edwards.

Nastradala su i dva trenera, Tom Curry i Bert Whalley, kao i sekretar kluba Walter Crickmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i kopilot aviona Kenneth Rayment.

Među preživjelima bili su legenda kluba Bobby Charlton i menadžer Matt Busby koji je bio teško povrijeđen – čak je dva puta dobio posljednje pomazanje, no oporavio se i jedno vrijeme boravio u Švicarskoj i razmišljao o potpunom povlačenju iz nogometa.

Ipak, na nagovor supruge, koja mu je rekla: „Pa, oni bi sigurno htjeli da nastaviš“, vratio se u tim koji je sa teškom mukom pronašao iskusne igrače kako bi nastavio sezonu.

Jedan od heroja borbe za preživjele bio je golman Uniteda Harry Gregg koji je, iako i sam ozbiljno povrijeđen pomagao spasilačkim službama.

Među onima kojima je Gregg pomogao bile su supruga i kćerka jednog jugoslavenskog diplomate, Vera i Vesna Lukić, a poslije se doznalo kako je Vera bila trudna – dobila je sina kojem je dala ime Zoran.

Krivica na nanosu snijega

Deceniju je za nesreću bio okrivljen kapetan aviona James Thain. Njemački istražitelji i vlasti tvrdili su kako je on kriv, jer nije skinuo led koji se uhvatio na krilima aviona, da bi se potom ustanovilo da je do nesreće došlo zbog nanosa snijega na pisti zbog kojeg avion nije uspio poletjeti.

Od tada su „Crveni đavoli“ u 15 navrata bili prvaci Engleske, višestruki šampioni Evrope, svijeta, osvajači brojnih kupova i turnira, ali svi pehari, titule i naslovi ovog dana padaju u drugi plan jer se svi sjećaju tragedije Busbyjevih beba.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close