Kultura

Prije 77 godina iz ustaškog logora su oslobođene stotine djece

NA DANAŠNJI dan prije 77 godina, 1942., partizani su upali u ustaški logor za djecu u Jastrebarskom i oslobodili na stotine njih.

Tamo su držana djeca, uglavnom srpska, koja su dovođena iz raznih dijelova NDH. 

Podaci o broju djece spašene 26. kolovoza 1942. godine variraju, a fotografije nastale u logoru objavljene su na stranicama United States Holocaust Memorial Museuma. 

Oslobođene stotine djece

Danas je održana komemoracija u znak sjećanja na djecu stradalu u ustaškom dječjem logoru u Jastrebarskom . 

Predsjednik  SABA Zagrebačke županije Petar Raić naveo je kako je u logoru u Jastrebarskom bilo zatočeno 3.166 djece, uglavnom s područja Kozare i Korduna, od kojih je do kraja listopada 1942. umrlo njih najmanje 449. 

Dodao je kako su djeca logoraša bila smještena u prostorijama dvorca Erdody i barakama koje je talijanski okupator 1941. izgradio za smještaj vojnih konja, a uvjete u kojima su djeca boravila ocijenio je  “katastrofalnima”.

Raić je rekao da su partizani u zoru 26. kolovoza 1942. napali ustaško uporište u Jastrebarskom te oslobodili i sa sobom na Žumberak poveli 727 djece iz logora, dok su manja djeca ostala u Jastrebarskom. 

Logor je radio sve do oktobra 1942. godine. Fotografije nastale u logoru iznimno su potresne, prenosi Index.hr

Komemoracija u znak sjećanja na djecu stradalu u ustaškom dječjem logoru u Jastrebarskom održana je u ponedjeljak kod spomenika “Lik majke s djetetom u naručju”, čime je obilježena 77. obljetnica oslobođenja djece iz tog koncentacijkog logora.

Vijence su u Jastrebarskom položili i svijeće zapalili okupljeni preživjeli logoraši, rodbina i članovi antifašističkih udruga.

Ivan Fumić poručio je u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) kako su “nevina srpska djeca pobijena u logoru u Jastrebarskom trajna sramota ustaškog režima”, ističući kako njihovu žrtvu treba dobro pamtiti kako bi “poslužila u borbi protiv svih ekstremizama”.

“Te strahote treba pamtiti, a ne da se hrvatska vlast danas ponaša kao da je pobijedio Hitler i Pavelić, a ne antifašistički pokret. U Hrvatskoj i danas imamo podjele i nastavak čišćenja Srba. To je nedozvoljivo i protiv toga se trebamo boriti”, naglasio je Fumić.

Premijera Plenkovića prozvao je da o nedavnim napadima na Srbe kod Knina govori kao o “sporadičnim slučajevima”, da njegova vlast “tolerira fašističke podjele, a u tome im svim snagama pomaže i Katolička crkva”.


Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close