Prije 25 godina izliječen je prvi čovjek matičnim ćelijama iz pupčane vrpce

U oktobru 1988. godine Matthew Farrow izliječen je od Fanconi anemije sestrinim matičnim ćelijama iz pupčane vrpce koje su uzete neposredno nakon porođaja. Nedavno je  Matthew izjavio da želi pomoći u širenju svijesti o značaju pohranjivanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kako bi oni kojima zatreba imali mogućnost da se liječe i spase im život kao i njemu prije 25 godina.
U Cryo-Save-u, vodećoj evropskoj i svjetskoj porodičnoj banci matičnih ćelija od 2000. godine pa do danas, pohranjeno je preko 250 000 uzoraka matičnih ćelija. Svi uzorci su pohranjeni po najsavremenijim standardima i tehnologiji i kao takvi prihvatljivi su u svim klinikama i centrima za liječenje širom svijeta.
U Bosni i Hercegovni do sada se oko 4000 porodica odlučilo iskoristiti jedinstvenu priliku, rođenje djeteta i pohraniti matične ćelije iz pupčane vrpce, a za sigurniju i zdraviju budućnost cijele porodice.
Trenutno u svijetu posluje 485 ba¬naka matičnih ćelija iz 97 zemalja, među kojima se nalaze sve banke: javne banke, privatne banke, banke u javno-privatnom partnerstvu i dru¬gim oblicima organizacije. Cryo-Sa¬ve je jedina banka iz Evrope koja se nalazi među ovih top 10 banaka matičnih ćelija svijeta. Od prvih 10 banaka svijeta, njih devet izdva¬jaju i čuvaju matične ćelije iz pupča¬ne vrpce koje imaju terapeutski potencija¬l, a samo jedna koristi zastarjele standarde i čuva punu krv. Kako se sve brzo razvija u ovoj obla¬sti u svijetu, najbolje pokazuje po¬datak da su 2006. godine u svijetu aktivno poslovale samo 23 banke, što je povećanje za više od 20 puta za samo 7 godina www.researchandmarkets.com.

Matičnim ćelijama iz pupčane vrpce trenutno se liječi preko 70 oboljenja, dok je 4300 kliničkih istraživanja u toku za neka od najtežih oboljenja kao što je multipla skleroza, cerebralna paraliza, dijabetes tipa 1, razne vrste karcinoma i dr.

Izvor:
FAMILY-PLUS, ekskluzivni i ovlašteni partner Cryo-Save-a za BiH

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close