Prevent želi ubrzati proces privatizacije prijepoljske Livnice FAP

Uprava Preventa BH posjetila je Opštinu Prijepolje, gdje se sastala sa predsjednikom Opštine Emirom Hašimbegović,  potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajić, direktorom Fabrike automobila Priboj (FAP), Zoranom Zaković i direktorom FAP Livnice sa nadogradnjom, Željkom Ružić.

Tema razgovora je bila procesa privatizacije prijepoljske “Livnice”, za koju je Prevent dostavio pismo namjere.

“Prevent je već duže od godinu dana u aktivnom kontaktu sa nadležnim institucijama Republike Srbije u vezi sa investicijom u FAP Livnicu. Današnjom posjetom želimo još jednom poslati jasnu poruku da Prevent ima ozbiljne planove za investiviranje u segmentu metala i autopresvlaka. Prevent je više nego spreman na izgradnju partnerskih odnosa i aktivnu saradnju kako bi ovu investiciju okončali na obostrano zadovoljstvo. Isto očekujemo od nadležnih instituacija, te smo danas potvrdili međusobno razumijevanje i dobili uvjeravanja svih prisutnih strana da će pitanje ove investicije biti riješeno u što skorijem roku”, izjavio je Čazim Hamzić, član Uprave Prevent BH, te dodao da bi nakon preuzimanja FAP Livnice zadržali trenutni program proizvodnje i preuzeli postojeće radnike, te otvorili nova radna mjesta“.

Prema riječima Harisa Rahmana, člana Uprave Prevent BH, ista kompanija je dio globalne korporacije “Prevent”, sa sjedištem u Njemačkoj koja posluje na tri kontinenta i zapošljava preko 11.000 uposlenika.

” Bosni i Hercegovini Prevent je svoje proizvodne pogone otvorio 1999. godine i danas nakon 15 godina uspješnog poslovanja ima preko 5.000 uposlenika, vodeći je bh. izvoznik, lider u proizvodnji automobilskih presvlaka, kože i tekstila, partner renomiranih svjetskih proizvođača automobila, te proizvođač kočionih diskova, zaštitne opreme, te drugih automobilskih komponenti”, dodao je Rahman.

FAP Livnica u Prijepolju je privredno društvo sa tradicijom u proizvodnji autokomponenata dugoj preko 50 godina, čiji je osnivač FAP korporacija A.D. Priboj, a koje se nalaze u postupku privatizacije, saglasno Zakonu o privatizaciji koji je nedavno usvojen.

“FAP Livnici je neophodan strateški investitor, koji će ozbiljnim investicionim programom obezbijediti nove  mašine i opremu, proširiti proizvodni program i stvoriti uslove za nova radna mjesta. Očekujemo da  u transparentnom postupku privatizacije, u skladu sa zakonskom procedurom,  i najkraćem roku FAP Livnica Prijepolje dobije  jednog takvog investitora”, izjavio je Željkom Ružić, direktor FAP Livnice sa nadogradnjom.

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je istakao kako je Prevent BH spreman investirati 11 miliona eura i preuzeti 112 trenutno zaposlenih, te dodatno zaposliti još 400 osoba, a proizvodnja bi bila vezana za metal sektor i automobilsku industriju.

Dugi niz godina republika Srbija bilježi povećanje nezaposlenosti, što se posebno odrazilo na opštine u kojima je industrija činila značajnu strukturu u privredi, a među kojima se nalazi i sama opština Prijepolje.

Predsjednik Opštine Emir Hašimbegović kaže da je od kraja osamdesetih godina do danas opština izgubila 10.000 radnih mjesta. Velikoj nezaposlenosti doprinjela je i neuspješna privatizacija državnih i društvenih preduzeća.

“Uspješna privatizacija FAP Livnice bi dugoročno riješila problem nezaposlenosti u ovoj opštini i lokalna samouprava će zainteresovanim firmama, pa i Preventu dati punu podršku u okviru njenih nadležnosti”, kaže Hašimbegović.

On također naglašava kako će Opština Prijepolje nastaviti da bude dobar sagovornik između zainteresovanih investitora i nadležnih ministarstava u cilju pospješavanja ekonomskog razvoja opštine.

“Lokalna samouprava je pripremila svu neophodnu dokumentaciju na zahtjev Prevent grupacije i time stvorila uslov za izgradnju dobrih odnosa sa partnerom iz BiH i pokazala spremnost za saradnju sa svim drugim potencijalnim poslovnim partnerima koji su opštinu Prijepolje prepoznali kao dobro mjesto za investiranje”, zaključuje Hašimbegović.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close