Prevent šije presvlake za Dacia Logan Sedan: Posao za 150 radnika

Prevent grupacija jedna je od najuspješnih firmi u Bosni i Hercegovini, kao i vodeći bh. izvoznik. Pored kože i automobilskih presvlaka, proizvode kočione diskove, zaštitnu opremu, automobilske komponente, Maestral čamce, te kompletan interijer za luksuzne jahte. Ipak u automobilskoj industriji postali su prepoznatljiv brend i lider u proizvodnji auto presvlaka, a sarađuju sa renomiranim svjetskim proizvođačima automobila.

Kenan Nalbantić, direktor Preventa Sarajevo d.o.o Visoko samo za poslovni portal eKapija.ba otkrio je da li je zadovoljan poslovanjem u ovoj godini, planove u narednom periodu, te najavio novi projekat koji će ova firma realizovati do kraja godine.

Kakve su trenutne aktivnosti Preventa Sarajevo i za koje sve automobile proizvodite presvlake?

– Prevent Sarajevo posluje na dvije lokacije u Visokom i Zenici gdje se vrši krojenje i šivanje autopresvlaka. To je najstarija članica Prevent grupacije u Bosni i Hercegovini i izutetno smo ponosni na uspjeh koji postižemo. Preko 6.000 garnitura autopresvlaka svakodnevno se proizvede u pogonima ove kompanije. Kao što je poznato naš najveći kupac je Volkswagen koncern i izrađujemo presvlake za modele Volkswagena, Audija Škode, Seata, ali i za ostale proizvođače automobila kao što je BMW, PSA grupacija, Renault itd. U automobilskoj industriji postali smo prepoznatljiv brand. Sve više je onih koji nam ukazuju povjerenje. To je potvrda da u BiH imamo izuzetno sposobne i posvećene zaposlenike.

Kakva je trenutno situacija u autoindustriji i jeste li zadovoljni poslovanjem u prvih sedam mjeseci?

– Prevent  je u proteklih sedam mjeseci zadržao poziciju poslovnog lidera u BiH, te realizovao nekoliko investicija. Naš izvoz je povećan u odnosu na prošlu godinu, te smo krenuli sa diversifikacijom kupaca i proizvoda. Tekuća 2013. godina odražava negativnu konjukturu koja je sveprisutna u evropskoj autoindustriji. Prema nekim procjenama pad evropskog tržišta ide i preko 10%.  S obzirom na pad narudžbi i završetak jednog od vodećih projekata u Grupaciji, u narednom periodu optmirat ćemo broj uposlenika na određenim proizvodnim lokacijama. U svakom slučaju, radi se o kratkoročnom prilagođavanju kapaciteta koji će pogoditi do 5% ukupnog broja uposlenika Grupacije u BiH. Prevent grupacija nastavlja sa novim projektima koji će osigurati stabilnost u poslovanju i obezbijediti radna mjesta.

Koji su vam planovi do kraja godine?

– Zadovoljstvo nam je najaviti novi projekat za koji će Prevent u BiH prvi put proizvoditi autopresvlake. Radi se o modelu Dacia Logan Sedan, a početak proizvodnje je planiran za kraj godine. Autopresvlake za ovaj model šit će se u Zenici i planirano je da na istom bude angažovana oko 150 zaposlenika. Dnevna proizvodnja za ovaj model izosi oko 300 garnitura autopresvlaka, odnosno kompletnih automobila. Na ovaj način, osigurat ćemo da ranije pomenuta optimiranja budu samo kratkoročna.

Koji je strateški plan razvoja Preventa?

– Strateški plan razvoja Preventa podrazumjeva divesifikaciju proizvoda, tržišta i kupaca. To se posebno odnosi na razvoj u oblasti metala i proizvodnje tekstila.  S obzirom na tradiciju tekstilne industrije, te posjedovanje potrebnih znanja, tehnologija i vještina, gore pomenuti projekat bi se trebao implementirati u tradicionalnim središtima tekstilne industrije u BiH.

Da li imate podršku vlasti i lokalne zajednice?

– Podrška vlasti i lokalne zajednice u cilju realizacije gore navedenih planova je neophodna. Prevent redovno komunicira sa svim učesnicima kako u vladinom i privatnom tako i nevladinom sektoru. Pravna sigurnost, makroekonomska stabilnost, pristup finansiranju, te poreska stabilnost se podrazumijevaju u svakom poslovnom okruženju. Visoki porezi i nameti sa kojima se privrednici susreću nažalost otežavaju konkurentnost na tržištu te je to jedan od osnovnih izazova za razvoj investicija u BiH.  U cilju stvaranja radnih mjesta, daljeg rasta izvoza i dugoročne konkuretnosti Bosne i Hercegovine potrebna je saradnja vlasti i privrednika. Prevent svojim poslovanjem nudi primjer dobre prakse i iskustava za ulaganje u BiH. Nastavljamo raditi sa institucijama na privlačenju stranih investicija i  spremni smo i dalje ulagati u prosperitet kompletnog društva u Bosni i Hercegovini.

Razgovarala: Aida Šulović

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close