BiHPrivreda

Prevent nije uspio preuzeti kontrolu u njemačkom Grammeru

Generalna Skupština njemačke kompanije Grammer, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile, jučer je odbila zahtjev vlasnika Preventa, porodice Hastor koja ima 23 posto vlasništva u Grammeru preko kompanija Cascade i Halog, da dobiju većinu u Nadzornom odboru.

Bh. porodica Hastor, koja je i vlasnik Prevent grupacije, zbog svog udjela u vlasništvu Grammera tražila je da od šest članova Nadzornog odbora oni dobiju pet pozicija.

Podsjetimo, hiljade radnika Grammera protestovalo je  protiv namjere porodice Hastor da preuzme upravljanje ovom firmom, zbog straha da će otpuštati radnike kako bi povećali profit.

Menadžment Grammera početkom godine odlučio je uvesti kinesku kompaniju u vlasničku strukuru kako bi se ojačao “anti-hastorovski” blok. Njemački sud prvo je obustavio prodaju devet posto dionica Kinezima, zbog Hastorove žalbe, no potom je tu odluku stavio van snage.

Predstavnici autoindustrije, radnici i njemački ministri upozoravali su da su iskustva sa porodicom Hastor loša te da bi njihovo preuzimanje Grammera donijelo veliki rizik po odnose sa klijentima. Tvrdili su i da su se neki veliki klijenti već počeli suzdržavati u narudžbama ili prijetili da će od njih odustati.

Preventu je monopol bio važan zbog prošlogodišnjeg sukoba sa Volkswagenom, kada je bila obustavljena isporuka dijelova ovom njemačkom gigantu. Ugovori Preventa sa Volkswagenom uskoro ističu i teško da će biti produženi. Zbog ucjena Volkswagena i drugi veliki igrači iz autoindustrije mogli bi otkazati saradnju Preventu i okrenuti se, među ostalim, i Grammeru.

Zato je porodica Hastor pokušala da stekne ključni paket dionica u Grammeru, a neki analitičari procjenjuju da bi nakon neuspjeha na Skupštini, njihov kompletan biznis bio doveden u pitanje.

Šta to znači za Prevent i njihovih 6 i po hiljada radnika u Bosni i Hercegovini, u našoj zemlji još niko od nadležnih ne postavlja pitanje.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close