-TopSLIDENogometSport

PREVARE Predraga Pašića izbacuju na ulicu i oduzimaju mu imovinu!

(Patria) – Legenda Fudbalskog kluba Sarajevo Predrag Pašić uputio je saopćenje u kojem navodi da će on i supruga, kako je naveo, sudskim postupkom koji je vođen bez njegovog znanja, biti izbačeni na ulicu jer će Općina Centar Sarajevo oduzeti njegovu imovinu..

“Ovim putem želim da obavijestim javnost da mi je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo učinilo veliko nepravdu.

Naime, Općina Centar Sarajevo mi oduzima moju imovinu i izbacuje moju suprugu i mene na ulicu. To je učinila prevarnim sudskim postupkom vođenim bez mog znanja i na taj način mi je oduzeto pravo da branim svoju imovinu u želji da prisvoji poslovni prostor u vlasništvu Jevreja u kojem sam kao savjestan posjednik više od trideset godina.

Prostor sam dobio u posjed od FK Sarajevo i tadašnjeg gradonačelnika Ante Sučića kao zaslužan sportista. Vidjevši da Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo, u postupku harmonizacije, briše u gruntu gospodina Morica (Moše) Isaka Alkalaja, vlasnika prostora, sa svojim advokatima sam u zakonskom sudskom postupku vratio u gruntovnicu gospodina Alkalaja. Općina Centar Sarajevo je pokušala da to ospori, međutim, nisu imali nikakvog zakonskog osnova, jer nikada nisu bili vlasnici pomenutog prostora.

Stajući im na put u tom njihovom pokušaju, odmah su pokrenuli prevarni sudski postupak na Općinskom sudu u Sarajevu koji je vođen više od šest mjeseci bez znanja mene i mojih pravnih zastupnika koji su im bili poznati i prevarnim dokazima doveli u zabludu sudiju Općinskog suda u Sarajevu, koji je vođen lažnim činjenicama donio presudu zbog propuštanja. Ja sam u to vrijeme bio u Savjetu za kulturu i sport općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo, ne znajući da se protiv mene vodi sudski spor. Kada je doneseno rješenje o izvršenju tek tada sam saznao za spor koji se vodio protiv mene i to je bio jedini put kada sam bio uredno obaviješten. Nažalost, to je bio tačno taj dan kada sam prije trideset pet godina kao kapiten FK Sarajevo sa svojim saigračima osvojio šampionsku titulu.

Ovim rješenjem o izvršenju mi se oduzima poslovni prostor i stan u kojem živim sa svojom suprugom, a čija vrijednost ne pokriva izmišljeni dug na ime najamnine za navedeni prostor koji nije vlasništo Općine Centar Sarajevo. Napominjem da sa Općinom Centar Sarajevo nikada nisam sklopio nikakav ugovor niti od njih dobio bilo kakav račun ili opomenu.

Gospodin Moric (Moše) Isaka Alkalaj, prema gruntovnim knjigama je jedini vlasnik prostora od 1931. godine kada je kuća napravljena i sa tom činjenicom je Pravobranilaštvo Općine Centar Sarajevo bilo upoznato jer su dobili rješenje od suda da u procesu harmonizacije upišu u svoj katastar stvarnog vlasnika što oni nisu učinili, niti su tu činjenicu predočili u prevarnom sudskom postupku.

Ovim putem molim Općinsko vijeće da na narednoj sjednici (četvrtak, 16.07.2020. godine) donese odluku o obustavljanju rješenja o prinudnom izvršenju i obnovi sudskog postupka u kojem bi mi se dala mogućnost da branim svoja prava, a to je u ovom trenutku jedini mogući način da ne budem izbačen na ulicu.

Također bih želio da ovim obraćanjem pokrenem sve ljude koji vode ovu državu da riješe problem oduzimanja jevrejske imovine i imovine svih drugih građana koji se nalaze u ovakvoj ili sličnoj situaciji”, naveo je Pašić.

Na sve je reagirao i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

“Hvala Vam na Vašem saopštenju za medije, koje ste mi uputili, i jako mi je žao što ste i Vi bili žrtva čudnog ponašanja naše administracije sa jevrejskom imovinom koja je u ovo vrijeme harmonizacije predmet raznih manipulacija.

Nažalost, živimo u jedinoj državi u Evropi koja još ništa nije uradila na restituciji imovine oduzete za vrijeme Holokausta, ili nacionalizirane nakon Drugog svjetskog rata. Više puta je obaćavano da će se to uraditi, a umjesto povrata imovine, izmišljena je “harmonizacija”po kojoj se gotovo ništa ne slaže, pa se sve knjiži kao imovina države.

Vjerujem da će ova očita nepravda, barem u Vašem slučaju biti ispravljena i prevaziđena, te da ćete biti u stanju ovu nepravdu zaustaviti.

Imate moju lično punu podršku u ovom slučaju”, napisao je Finci.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close