Presude po kolektivnim ugovorima premašile 300 miliona KM

Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH juče u Zenici  upozorio je na potrebu da se kolektivni ugovori svedu u realne okvire.

– Sada imamo katastrofalno stanje. Visina presuda po kolektivnim ugovorima prelazi iznos od 300 miliona maraka, a svakim danom se presuđuju novi slučajevi, tako da smatramo da će to pored svega ostalog što nas je zadesilo, dovesti do kolapsa svih budžeta na svim nivoima vlasti u BiH, istakao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Safudin Čengić.
Upravni odbor Udruženja poslodavaca razmatrao je inicijativu za donošenjem Zakona o komunalnoj privredi, kao i Inicijativu Privredne komore Kantona Sarajevo za osnivanjem udruženja poslodavaca.
– Razgovarali smo o potrebi jedinstvenog uređivanja komunalne privrede na području BiH. Određene inicijative od privrednih komora za osnivanjem vlastitog udruženja poslodavaca smatramo neprimjerenim, jer smo toliko rascjepkani da bismo dodatnim usitnjavanjem doveli u pitanje objektivnu snagu onih koji pune budžete svih nivoa vlasti, ocijenio je Čengić.
Upravni odbor Udruženja poslodavaca razmatrao jei aktivnosti Grupacije špeditera/logističara, te imenovanja svojih predstavnike za članove radnih grupa za izradu prijedloga pojednostavljenog načina plaćanja javnih prihoda i izradu modela Zakona o obrazovanju odraslih u Federaciji BiH.
Federalno udruženje poslodavaca koje je prošle godine obilježilo desetu godišnjicu rada, okuplja ukupno 3.300 poslodavaca, među kojima su najveći kolektivi visočki Prevent, mostarski Aluminij, zenički ArcelorMittal, Koka-kola, Bosnalijek, FDS, Konzum i Soda-so Tuzla.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close