BiHPolitika

Presuda šestorci govori sve o ulozi Hrvatske i Tuđmana u ratu u BiH, posebno Mostaru

Drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Sabora Hrvatske Milijan Brkić iazvao je žestoke reakcije zatvorskom posjetom bivšem ministru odbrane tzv. Herceg-Bosne Bruni Stojići, pravomoćno osuđenom ratnom zločincu.

Podsjećamo, Stojić je jedan od šest pravomoćno osuđenih visokih vojnih i političkih dužnosnika nekadašnje Hceg-Bosne za UZP.

Historičar iz Splita i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina kazao je za Vijesti.ba komentirajući Brkićevu possjetu Stojiću kako je teško išta reći o ovoj posjeti, a ostati u granicama pristojnosti.

“Istina je da me takvo što ne iznenađuje od Brkića, kao što me ne bi iznenadilo ni da je to napravio neko drugi iz HDZ-a. Ovdje je jednostavno nacionalizam strukturna činjenica, a ideološku podlogu mu daje nedodirljivost mitova koji su uzgojeni devedesetih. Među njima kao jedan od ključnih figurira mit o ratu. Stoga, ako bismo tražili neku poruku, možemo reći kako je ovo jasan signal da se ostaje na liniji”, kaže Markovina.

Iako Milijan Brkić kaže da se radi o privatnoj posjeti, Markovina kaže da se ona ne može posmatrati na taj način s obzirom da je Brkić osoba koja obavlja visoke stranačke i državne funkcije.

“Naravno da ne može, niti je Brkić toliko naivan pa da misli kako je posjet mogao ostati tajan, što je nužni preduvjet da bude privatan. Kao što sam rekao maloprije, pretpostavljam da Brkić i dalje računa na visoku funkciju u HDZ-u u postplenkovićevoj fazi, pa kao da ovim posjetom želi poručiti da će se HDZ vratiti na otvoreni nacionalizam, bez aktualne šminke. Samo površinske naravno”, smatra on.

Uprkos činjenici da se radi o provamoćnoj presudi, Brkić i dalje Stojića naziva herojem i hrvatskim uznikom. Na pitanje koliko je to opasno po međunarodni ugled Republike Hrvatske, Markovina odgovara da je opasno nekoliko stvari.

“Mislim da je po međunarodni ugled Hrvatske opasno puno više stvari, od ponašanja predsjednice Grabar Kitarović, do premijera Plenkovića koji je samog sebe nedavno predlagao za visoke funkcije unutar Evropske unije. No, u današnjem svijetu radikalnog populizma, ionako su te kategorije postale smiješne”, kaže Markovina.

Ono što je pak ovdje istinski tragično, dodaje Markovina, je činjenica da presuda hercegbosanskoj šestorci ni na koji način nije djelovala na preispitivanje većeg dijela javnosti i političkih stranaka o stvarnoj ulozi Hrvatske i Franje Tuđmana u ratu u BiH. Posebno u Mostaru.

On ističe kako se ovom posjetom Brkića osuđenom ratnom zločincu BiH šalje ista poruka kakva se slala i svih prethodnih godina kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi Hrvatske i BiH.

“Realno govoreći, ista koja se od strane HDZ-a šalje svih ovih godina. Apsolutna nebriga za posljedice. Ovdje je to dodatno tragično zbog činjenice što je BiH zapravo Brkićeva domovina”, zaključio je Dragan Markovina.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close