Press SDA ZDK: SDP-u vlast fundamentalni i konačni cilj

Aktuelna politička situacija u Zeničko-dobojskom kantonu Prošlu kalendarsku, 2013. godinu, generalno cijenimo kao godinu izrazitih negativnih trendova u Zeničko-dobojskog kantona. Ovoj utemeljenoj konstataciji, dodajmo i više nego izvjesnu prognozu da će sa povećanim deficitom u 2013. godini i usvojenim budžetom za tekuću godinu akumulirani deficit biti cca 100 miliona KM. 

 

Javnost na području Zeničko-dobojskog kantona je više nego saglasna da su ovi trendovi i njihove posljedice rezultat nezrelog i neodgovornog generiranja i produbljivanja političkog  i ekonomskog haosa koji već početkom 2014. godine potvrđuje izrečene prognoze. Zato su građani danas svjedoci kašnjenja plaća i do 45 dana. Ako se ovaj trend nastavi, a što je veoma izvjesno, imaćemo golem problem koji se tiče uplate doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje. To će, uz postojeća neizmirenja obaveza i kašnjenja isplata prema boračkoj populaciji, socijalnim kategorijama, studentima, porodiljama  i dobavljačima, imati za posljedicu slabo punjenje penzionih i zdravstvenih fondova. Konačan rezultat ovakvih prognoza javnost može sama naslutiti.

 

Socijalni bunt građana početkom februara iznudio je ostavku kantonalne vlade na čijem je čelu SDP uz podršku aktuelne većine u Skupštini  Zeničko-dobojskog kantona, to jest SBB-a, HDZ-a i Narodne stranke radom za boljitak. Ove  i neke druge slične činjenice su pokazale da  su se aktuelne politike  na čelu sa SDP-om, našle na  vlasti ne da ostvare svoj program u korist građana, nego da im je vlast fundamentalni i konačni cilj. Osim ovog poziva želimo ih uvjeriti da će u oktobru otići s vlasti ne zbog, kako to oni žele reći – nečije politike, nego zbog  promašenih pet  politika koje su stalno spominjali i, naravno, ignoriranja zahtjeva građana.

 

Ovu priliku želimo iskoristiti i da još jednom damo punu i bezrezervnu podršku radu  načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića, koji je uz podršku vijećnika i ogromnog broja  građana općine Zenica, u protekloj deceniji realizirao niz strateških infrastrukturalnih projekata sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana i  opće koristi za današnju i buduće generacije u našem gradu.  S tim u vezi želimo komparativno naglasiti da je, naspram nesposobne i besperspektivne kantonalne vladavine SDP-a, koja ne može servisirati obaveze iz primarne ustavne nadležnosti, a kamo li strateški ulagati u Kanton, SDA-ov načelnik u Zenici pokrenuo i realizirao takve grandiozne projekte koji su golim okom vidljivi svakom građaninu ove zemlje.

 

Izvještaj o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2013.godinu

SDA je podržala smjenu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao i sve političke partije koje participiraju u Skupštini Kantona, te smatramo da je ocjena o radu iznesena samim glasanjem o smjeni Vlade Kantona.  SDA kao opoziciona politička partija u Skupštini Kantona je više puta upozoravala na loše poteze vladajuće koalicije, što nije shvaćeno kao konstruktivni doprinos u vođenju procesa i odgovora na aktuelne izazove Kantona, a svi naši prijedlozi, primjedbe, amandmani, i sl. jednoglasno odbijani, te zbog toga isključivu odgovornost za novonastalu situaciju moraju preuzeti Vlada Kantona i partije i stranke koje participiraju u istoj. Ovom prilikom izražavamo nezadovoljstvo ukupnim rezultatima rada Vlade Kantona, a posebno lošim rezultatima u 2013.godini, što se vidi iz samog izvještaja, a potvrdu ovih ocjena dali su u građani 7. februara kada su prije svega tražili smjenu Vlade Kantona.  Iako smatramo suvišnim raspravljati o navedenoj problematici zbog svega navedenog, ovom prilikom ćemo samo podsjetiti na nekoliko ranije iznesenih stavova i kritika od strane KO SDA i zastupnika SDA u Skupštini Kantona;

 

-Loša budžetska politika glede nerealnog planiranja koja je prouzrokovala ogromne i rekordne deficite (cca 16 mil. u 2012, cca 27 mil. u 2013.g ) u ZDK,

-Izražavali smo zabrinutost u pogledu povećanja broja nezaposlenih u odnosu na zaposlene, što je po prvi put negativan odnos u ZDK (70.252 nezaposlenih, a 68.577 zaposlenih),

-Loš odnos prema privredi i realnom sektoru, poljoprivrednim proizvođačima i drugim sektorima koji diretno utiču na sveukupno privredno stanje u Kantonu,

-Zabrinjavajuće loš odnos prema socijalnim kategorijama od strane partije koja u svom nazivu nosi socijaldemokratiju.

Kao poruku smijenjenoj Vladi možemo kazati da se politika ne mjeri željama i namjerama nego rezultatima rada koji su mogli i morali biti mnogo bolji, a koje su građani trebali osjetiti kroz redovne isplate plaća, naknada za porodilje i ostala socijalna davanja, stipendija, poticaje privredi i poljoprivredi, kao i druge obaveze koje su u nadležnosti Kantona.

 

Program mjera štednje Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2014.g.

U smislu odgovora na aktuelnu situaciju nakon 07. 02.2014. godine sa najvišeg nivo Stranke, a u kapacitetu koji sada imamo u parlamentima se već preduzimaju konkretne aktivnosti, izrada mjera i programa koje bi trebale rezultirati efikasnijom vlašću, većom pravednošću i smanjenjem socijalnih razlika.

Drago nam je što su i drugi, a posebno SDP izrazili spremnost da djeluju u ovom pravcu, a vidjećemo do kraja mandata koliko smo svi iskreni u provedbi ovih mjera.

 

Smatrali smo da nam dešavanja koja su iza nas i dosadašnje ponašanje aktuelne vlasti ne dozvoljavaju da se ovaj program zadrži samo na nivou Vlade ZDK koja je usput i u izglasanoj ostavci. Jasno je da mi nismo zadovoljni predloženim Programom štednje. Vjerujem, da neće biti ni drugi Klubovi i i da ćemo zajednički tražiti konkretnija i bolja rješenja.  Imamo osjećaj da je napravljen po uzoru na dosadašnje programe koji nisu dali ozbiljne rezultate i nakon kojih se deficit budžeta iz godine u godinu samo povećavao, a nezadovoljstvo korisnika budžeta se u kontinuitetu povećavalo. Nije nam jasno, zar treba programom štednje da se kaže da se izričito zabranjuje korištenje službenih vozila u privatne svrhe??? Jel to znači da su do sada vozila korištena u prvatne svrhe!!! Iako ima i nekih dobrih rješenja, po nama za aktuelni trenutak, ovaj program je minoran program mjera za uštede, uopšten, ne daje precizne podatke niti procjene o stvarnim efektima i očekivanim rezultatima. Mi očekujemo rebalans budžeta po usvojenom zaključku Skupštine.

 

Dobro bi bilo da program mjera svodi potrošnju u realni budžetski prihod od cca 240 ml KM. Ukoliko on nije koncipiran tako, a mislimo da nije onda je on samo pravljen radi programa, a ne i zbog stvarne potrebe i ozbiljne namjere da se stvari popravljaju. Stoga, želimo da nam Vlada u ostavci odgovori šta želi postići ovim programom, šta je već uradila, koliko će dosljedna njegova provedba biti, kako će to uraditi i kada nam planira predočiti rezultate i efekte mjera štednje.  Imamo osjećaj da je i ovaj program jedan od predizbornih balona kojima se pokušava stvoriti osjećaj da se kao nešto ozbiljno radi na redukciji troškova.  Kao što je uostalom i Inicijativa za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Iako je ovdje od kolega iz SDP-a najavljivana kao spasonosno rješenje kojim ćemo riješiti probleme ZDK ona ipak koliko imamo informaciju nije podržana u Parlamentu Fedracije BiH upravo od kolega iz SDP-a. 

 

Da li je to licemjerno ili ne, neka procjene sami građani, jer su upravo kolege iz SDP ovdje uvjeravali javnost kako će učiniti sve da unutar svoje političke opcije obezbjede bolju raspodjelu za ZDK.  Stoga ćemo, mi kao Klub kod razmatranja Programa mjera štednje predložiti određene zaključke kao dopunu predloženih mjera, ali i zaključke kojima Vlada u ostavci treba da obavlja samo one operativne zadatke koji obezbjeđuju funkcionisanje Kantona bez eksperimentisanja u pogledu novog kreditnog zaduživanja, stranačkog zapošljavanja i površnih, ishitrenih strateških odluka kojima će se deficit budžeta u ovoj godini enormno povećati. Očekujemo da će i zastupnici drugih Klubova razmišljati na sličan način i da će podržati ovakav pristup, te da ćemo formulisati i usvojiti zaključke kojima će se rad Vlade u narednom periodu svesti u okvir u kojem treba da radi Vlada kojoj je izglasana ostavka

 

PRESS SLUŽBA KO SDA ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close