LifestyleZdravlje

Prepoznajete li se u nekim od ovih obrazaca ponašanja, potražite pomoć

Donosimo popis simptoma i situacija koje upućuju da biste mogli patiti od depresije te da vam treba stručna pomoć

Depresija je bolest koja se najčešće javlja uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo utjecati, ali pogađa i ljude koji naizgled nemaju većih problema pa zna proći nezapaženo od okoline.

I sami si možemo pomoći u situaciji beznađa tako što ćemo motriti neke obrasce ponašanja te pravovremenom reakcijom pokušati sačuvati mentalno zdravlje.

Radi se o nekim navikama kojima nesvjesno sabotiramo dobro raspoloženje, a njih bi se trebalo pod hitno odreći. Evo o čemu se radi:

Pogrbljeni ste

Osobe koje hodaju snuždeno osjećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografirate

Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sjećati svega što ste vidjeli, griješite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste doista posvetili nekoliko minuta svoje pozornosti

Dopuštate da vas iskorištavaju

Bullying se ne događa samo u školi, već cijelog života. Više od 70 posto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale reći ne. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite svima kimati glavom.

Ne vježbate

Dokazano je da nedostatak tjelesne aktivnosti loše utiče na psihu. Ako vježbate samo tri puta tjedno imate 19 posto manje šanse postati depresivni.

Odugovlačite

Sjetite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sutra. Zbog toga se sigurno ne osjećate bolje nego lošije.

U nezdravoj ste vezi

Stalno se svađate, nikako se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osjećate loše i da ste stalno nervozni. Vrijeme je da prekinete tu vezu.

Život shvaćate preozbiljno

Kad ste se zadnji put dobro nasmijali? Ako se ne sjećate, to je znak da imate problem i da se treba opustiti. Stručnjaci kažu da je smijeh najboljilijek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate

Ako često imate problema sa spavanjem trebalo biste što prije potražiti stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što za to nemate vremena, onda je krajnje vrijeme da promijenite svoje navike.

Nemate vremena za sebe

Između djece, partnera, posla, kućnih poslova, jednostavno ne uspijevate pronaći vrijeme za sebe. Ako nemate bar dva sata tjedno koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite raditi, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima

Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, vrlo vjerojatno ćete postati depresivni.

Ne možete bez mobitela

Kada ste posljednji put jedan cijeli dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sjećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebali biste posjetiti psihologa.

Obavljate više poslova u isto vrijeme

Ako mislite sjajno to što ste stroj za multitasking, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

metro-portal

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close