Prepolovljen izvoz mlijeka iz BiH uprkos “zelenom svjetlu” EU

Iako je 9. septembra ove godine odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje Evropske unije, podaci zvaničnih institucija pokazuju da je za to vrijeme došlo do drastičnog pada izvoza mlijeka iz BiH.
Ovu paradoksalnu situaciju potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, iz kojih je vidljivo da je “zeleno svjetlo” za izvoz u EU očigledno samo pojačalo trend smanjenja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koji traje još od juna ove godine.

Mljekari iz BiH tvrde da bi jedan od uzroka za ovakvu situaciju mogao biti smanjena proizvodnja mlijeka u BiH, koja je primjetna već nekoliko godina, a čiji uzrok su elementarne nepogode, teški uslovi rada stočara, ali i nedostatak stočne hrane.

Naime, BiH je u ovom mjesecu, zaključno sa 21. oktobrom, izvezla nešto manje od 2,5 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, što je za oko 1,3 miliona kilograma manje nego u septembru ili gotovo dvostruko manje nego u avgustu ove godine, kada nije bio moguć izvoz u zemlje EU.

Ukoliko bismo nastavili porediti s mjesecima unazad, rezultati bi bili još više poražavajući. Posmatrano po strukturi, najveći pad izvoza u oktobru, u odnosu na septembar ove godine zabilježen je kod mlijeka i pavlake bez dodatih sladila, kod sira i skute, te maslaca. Sa druge strane, izvoz je povećan kada su u pitanju mlijeko i pavlaka sa dodatim sladilima, te mlaćenica. Prema podacima UIO BiH, zaključno sa 21. oktobrom, nije evidentiran izvoz surutke.

Sa druge strane, treba reći i da uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH posljednjih mjeseci ima opadajući trend. Tako je u julu ove godine iznosio 3,7 miliona kilograma, da bi svakog mjeseca bio sve niži, a da bi u oktobru, zaključno sa 21. u mjesecu, iznosio 2,4 miliona kilograma.

Komentarišući podatke o izvozu mlijeka iz BiH, Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine, rekao je da je proizvodnja mlijeka u RS i BiH u padu i da je konkretno na njegovoj farmi došlo do pada proizvodnje mlijeka za otprilike oko 30%.

– Kod mene je konkretno uzrok nedostatak hrane, jer su bile poplave, suše i mislim da je uzrok i nedostatak obradive površine. Farmeri ne mogu proširivati farme, jer nemaju dovoljno obradive zemlje, kako bi mogli prehraniti svoja grla na način kako bi to trebalo – rekao je Nikolić.

Osvrćući se na istovremeni pad uvoza mlijeka u BiH, on je rekao da je očigledno da građani nemaju dovoljno novca i da iz tog razloga manje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode.

Podsjećamo da je Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije 9. septembra u Briselu donio odluku da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU. Komitet je tada odbacio prigovor Hrvatske na odobravanja izvoza mlijeka iz BiH i omogućio da četiri mljekare iz BiH, i to “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica, “Milkos” Sarajevo, “Meggle” Bihać i “Mljekara” Livno, mogu da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU.

Trend pada izvoza mlijeka u 2015.

Mjesec – Količina – Vrijednost (KM)

Jun – 4.994.340 – 5.756.038

Jul – 4.913.776 – 5.442.338

Avgust – 4.656.604 – 5.330.496

Septembar – 3.723.634 – 4.290.902

Oktobar – 2.455.680 – 2.799.322

(zaključno sa 21. oktobrom) *podaci UIO BiH

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close